Oscar Petersson cyklandes under Vätternrundan 315 km 2024. Oscar Petersson cyklandes under Vätternrundan 315 km 2024.
Artikel

Fem goda råd från nybörjaren till dig som vill cykla Vätternrundan

2025-01-22

I somras startade ett 30-tal studenter från Linköpings Universitet Vätternrundan tillsammans. En av dem var Oscar Petersson, som aldrig hade träningscyklat innan. Här ger han sina bästa råd till dig som ska ta dig an de 315 kilometrarna för första gången.

Det började med att några elever som precis börjat studera Industriell ekonomi på Linköpings Universitet pratade om att göra något extremt tillsammans. Valet föll på Vätternrundan 315 km.
– Från början var vi sex grabbar, sen blev vi närmare 25 som hängde på, berättar Oscar som var en av initiativtagarna.

Under hösten och vintern tränade de ihop i spinningsalen och fram på vårkanten gav de sig ut på asfalten. Sträckorna varierade mellan 3 till 6 mil och någon gång gav han sig ut på en längre tur kring 10 till 12 mil innan det var dags att ställa sig på startlinjen.
– Jag tycker det var ganska lätt de första tio milen ner till Jönköping. Sen började tröttheten kicka in och det var några tuffa backar på västra sidan. Vid Askersund släppte det sedan och det var bara att rulla in, säger Oscar som gärna vill göra om loppet någon gång i framtiden.

Oscars fem tips till dig som ska cykla Vätternrundan för första gången:

  1. Gör det tillsammans
    Gör äventyret ihop med andra. Det är båder roligare och lättare att pusha varandra både i träningen inför och under loppet. Man pushar varandra längs hela vägen och det behövs. Det hade varit hundra gånger svårare att hitta motivationen om man var där ute själv.
  2. Förbered dig på cykeln.
    Har du normalfysik så räcker det nog att cykla 5 mil i veckan, och börja kanske 10 till 15 veckor innan loppet. Sen kan det vara bra att lägga in ett längre pass någon gång innan. Man måste på något sätt känna av distansen.
  3. Ställ in dig mentalt
    Det är svårt att veta när ens vägg kommer, men förbered dig mentalt på att du kommer få kämpa och att det är en väldigt lång distans ni ska genomföra.
  4. Träna på energiintaget.
    Öva på att ta energi under dina träningar så att du vet vad du klarar av att äta. För mig funkade bars väldigt bra och jag hade med mig ett gäng såna att ta mellan alla depåer.
  5. Gå inte ut för hårt
    Under loppet sen, kör inte för hårt de första tio milen. Det kan straffa sig. Och tänk på vad du har med dig för kläder, det kan bli ganska kallt under natten. Cykelglasögon är ett måste.

    Text: Karin Spjuth
    Foto: Sportograf

Cykelveckan 2025

Fredag 6 juni: MTB-Vättern 25/50 km
Lördag 7 juni: Tjejvättern 100 km, Halvvättern 150 km, Vätternrundan 100 km
Söndag 8 juni: Minivättern
Fredag 13 juni–Lördag 14 juni: Den 60:e Vätternrundan 315 km

Du anmäler dig på Vätternrundans Mina Sidor.

Träningsprogram inför Vätternrundan

Vätternrundan har tillsammans med Mattias Reck och Guided Heroes tagit fram tre stycken träningsprogram inför Cykelveckan 2025. Här kan du läsa mer om vilket program som passar för vilken ambitionsnivå. Här hittar du  direkt till träningsprogrammen för sub 10, 12 eller 15.