Alexandra Frändeby, fjärde cyklist från höger, redo för avfärd. Alexandra Frändeby, fjärde cyklist från höger, redo för avfärd.
Tuffa backar dag ett. Tuffa backar dag ett.
På väg mot Falkenberg dag två. På väg mot Falkenberg dag två.
Äntligen framme i Halmstad och taggade på match. Äntligen framme i Halmstad och taggade på match.
Artikel

Cyklade till bortamatchen – samlade in över 117 000 kronor

2024-10-14

För tio år sedan förlorade Klas Ingesson, före detta tränare IF Elfsborg, kampen mot cancer. För fjärde gången har nu fotbollssupportrarna Guliganerna cyklat till en bortamatch, till förmån för cancerfonden.
– Vi började med 50 000 kronor som mål, och då var alla lite nervösa. Första gången Guliganerna cyklade, samma år som Ingesson gick bort, fick de in 300 000. De andra två åren fick de in runt 35 000, säger Alexandra Frändeby, Guligan och en av årets cyklister.

Guliganernas cykelresa från Borås till Halmstad

Tillsammans med åtta andra Guliganer trampade Alexandra Frändeby i väg från Borås. Hon är ingen cyklist till vardags, men tvekade inte en sekund att ta sig an utmaningen att cykla till bortamatchen i Halmstad.
– Vissa saker måste man bara göra. En rolig grej för en god sak, säger Alexandra som hade lånat till sig en cykel.

Redan första dagen samlade cyklisterna in över 35 000 kronor. På sträckan Borås till Ullared.
– Det var fantastisk stämning. Men det var rejält tufft, framför allt mellan Kinna och Öxabäck. Där tog låren slut.

I följebilen fanns Alexandras dotter. Hon skötte bland annat liverapporteringar och såg till att cyklisterna utförde olika ”spex” när någon swishade en specifik summa eller ett valfritt belopp med en ”spex-idé”.
– På lördagen sa en av cyklisterna, Oscar Fredriksson, att han skulle cykla tillbaka till Varberg när vi kom till Falkenberg om någon swishade 10 000.

Och så blev det när Johanssons VVS i Borås fick Oscar att cykla ett par extra mil. När den siste cyklisten var tillbaka i Falkenberg igen hade insamlingen passerat 100 000 kronor, varav 25 000 drogs in under Oscars avstickare.

Dag tre var det äntligen dags för match i Halmstad. På Lilla torg i Halmstad stod publiken redo att applådera i mål cyklisterna.
– Jag har aldrig känt mig så bra som när vi kom fram. Och på torget gjorde vi vår sista utmaning, att dansa.

Totalt samlades över 117 000 kronor in i samband med cykelresan.
– Guliganerna sålde dessutom t-shirts under uppladdningen och matchen, där vinsten gick oavkortat till bössan och cancerfonden.

Kommer du att cykla till en bortamatch igen tillsammans med Guliganerna?
– Absolut!

Hur gick matchen?
– Vinst med 1–0!

Text: Ebba Envall
Foto: Guliganerna

Om Guliganerna

Guliganerna är en fristående supporterförening till IF Elfsborg som är öppen för alla elfsborgare oavsett ålder, kön eller läktartillhörighet. Under parollen “Cykling mot cancer och vår egen övervikt” har Guliganerna genomfört fyracykelresor till förmån för cancerfonden.

Länk till årets insamling.