Det blev stor succé för årets Spin of Hope. På First Class Gym i Västerås var det händerna i luften. Det blev stor succé för årets Spin of Hope. Bland annat på First Class Gym i Västerås där det var händerna i luften.
På köpcentret Emporia i Malmö var det full rulle på cyklarna hela dagen. På köpcentret Emporia i Malmö var det full rulle på cyklarna hela dagen.
Artikel

Stor succé för Spin of Hope: ”Engagemanget är ovärderligt”

2023-04-12

När Spin of Hope jubilerade var målet fler än 3 509 cyklister och 2,5 miljoner kronor till Barncancerfonden. Det överträffades med råge.
    – Vi är otroligt glada och tacksamma över det fantastiska stöd och engagemang som alla bidrar med, säger projektledaren Malin Paulsson.

I år firade Spin of Hope 15 år och intresset var stort hos såväl cyklisterna som arrangörerna. Under lördagen den 25 mars trampade hela 10 355 spinningcyklister på 110 anläggningar runt om i landet. Dessutom samlades mer än tre miljoner in till Barncancerfonden.
    – Målbilden var att sätta rekord i såväl antal deltagare som engagemang och vi kan konstatera att vi lyckades. Det är ovärderligt och gör skillnad för drabbade familjer. Det är fantastiskt att se hur människor i hela Sverige sluter upp och på alla möjliga kreativa vis gör Spin of Hope till en riktig folkfest, säger Malin Paulsson.

Bollebygds brandkår cyklade i arbetskläderna

Under Spin of Hope har arrangörerna, som kan vara både privatpersoner och företag , möjlighet att välja mellan två upplägg. Antingen genom att arrangera enstaka spinningpass eller en stafett där deltagarna håller i gång en cykel under tolv timmar.
    Många deltagare satsar dessutom lite extra för att synas på olika sätt. Malin Paulsson nämner exempelvis den lokala brandkåren i Bollebygd som cyklade i arbetskläder, medan det i Malung bjöds på filmquiz och sing-along-pass med livemusik.
    Aktiviteter som bidrar till att så många vill vara med i den stora folkfesten, menar Malin Paulsson.
   
– Spin of Hope är verkligen till för alla. Av erfarenhet vet jag att det brukar vara ett otroligt drag i cykelsalarna och har man en gång provat är det svårt att inte haka på året efter. Dels för att det är kul, dels för att insatsen leder till något gott.

Hur mycket betyder de insamlade pengarna för barncancerforskningen?
– Otroligt mycket. Varje dag får ett barn i Sverige cancer och cirka 15 procent av de som drabbas överlever inte. Forskningen går framåt, men vissa diagnoser går än i dag inte att bota. Bland de som överlever drabbas ungefär 70 procent av sena komplikationer, antingen från behandlingen eller sjukdomen i sig.
    – Tack vare gåvor, som bland annat kommer från Spin of Hope, kan vi finansiera forskning som möjliggör effektivare och mer skonsamma behandlingar som är elakare mot cancern och snällare mot barnen. Dessutom kan vi genom detta fortsätta erbjuda stöd för drabbade familjer och barncanceröverlevare.

Har ett 20-tal grupper under Cykelveckan

Barncancerfonden arrangerar många insamlingar under året och utöver Spin of Hope finns det flera som har koppling till cykling. Under Cykelveckan har Ride of Hope ett 20-tal grupper som cyklar, där också Vätternrundan skänker en summa för varje grupp. Närmast väntar dock löpeventet Vitamin Well Run of Hope i Stockholm den 14 maj.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Spin of Hope

Fakta om barncancer

Varje dag får ett barn i Sverige cancer, och 85 procent av de som drabbas överlever. Forskningen går framåt, men vissa diagnoser går än idag inte att bota. Bland de som överlever drabbas ungefär 70 procent av sena komplikationer, antingen från behandlingen eller sjukdomen i sig.

Källa: Barncancerfonden

Största insamlingarna under Spin of Hope 2023

  • Aktiverum med Team Rynkeby samlade in 133 835 kr
  • Spin of Hope på Emporia med Team Rynkeby samlade in 121 611 kr
  • Spin of Hope på Mälarö Träningsverk samlade in 102 436 kr
  • Spin of Hope med X-Force Factory samlade in 95 015 kr
  • Spin of Hope på Friskis&Svettis med Team Rynkeby Halland samlade in 80 317 kr

Om Spin of Hope

  • Spin of Hope arrangeras av privatpersoner och företag i hela Sverige.
  • Arrangörerna har möjligheten att välja mellan två olika upplägg. Antingen att arrangera enstaka spinningpass eller en spinningstafett där deltagarna håller en cykel i gång under 12 timmar.
  • Läs mer här: Spin of Hope – Stöd oss med spinning | Barncancerfonden