Kvartetten från Dahl Medical som ska cykla Vätternrundan 315 med en hjärtstartare på cykeln. Från vänster ses Jimmy Nilsson, Henrik Dahl, Natacha Melki och Mattias Weineson. Kvartetten från Dahl Medical som ska cykla Vätternrundan 315 med en hjärtstartare på cykeln. Från vänster ses Jimmy Nilsson, Henrik Dahl, Natacha Melki och Mattias Weineson.
Vid ett hjärtstopp är chansen till överlevnad mellan 70 och 75 procent om man får hjälp med en hjärtstartare inom tre minuter. Därefter faller det med tio procent per minut som passerar. Vid ett hjärtstopp är chansen till överlevnad mellan 70 och 75 procent om man får hjälp med en hjärtstartare inom tre minuter. Därefter faller det med tio procent per minut som passerar.
Artikel

Vätternrundan 315 är hjärtsäkrat även i år

2023-06-08

Sammanlagt kommer 60 hjärtstartare att placeras ut på strategiska platser runt Vättern. Det innebär att Vätternrundan 315 är hjärtsäkrat även i år, med hjälp av Hjärt-Lungfonden, Dahl Medical och Vitri Medical.
    Dessutom cyklar fyra personer från Dahl Medical, Sveriges i dag största distributör av hjärtstartare, loppet med varsin apparat på cykeln.
  – Att hjärtstartare ska finnas nära till hands ute i samhället bör vara en självklarhet. Det vill vi visa genom att köra loppet, säger  Jimmy Nilsson, vice vd på företaget och en av cyklisterna i kvartetten.

Risken att drabbas av ett hjärtstopp ökar inte om du cyklar ett så pass långt lopp som Vätternrundan. Det är i stället mängden personer som gör det viktigt att placera ut hjärtstartare på i stort sett var femte kilometer runt sjön.
    – Det är tiden från att du drabbas tills att du får hjälp som är helt avgörande mellan liv och död, säger Jimmy.
    – Tumregeln säger att om du får hjälp med en hjärtstartare inom tre minuter är chansen till överlevnad mellan 70 och 75 procent. Därefter faller det med tio procent per minut som passerar.

Majoriteten av hjärtstartarna under loppet kommer att vara i rörelse. Förutom ronderande första hjälpen-personal, som har tillgång till hjärtstartare, kommer de även att finnas i start- och målområdet, i nummerlappstältet och i samtliga följebilar som cirkulerar på banan.
    De ”fasta” maskinerna finns utmärkta på en karta.

Hjärtstartare på cyklarna

Dessutom kommer Jimmy, tillsammans med kollegorna Henrik Dahl, Natacha Melki och Mattias Weineson, att ha med sig varsin hjärtstartare på cykeln.
    – Vi fanns med som sponsorer även förra året och fick ett bra genomslag tillsammans med Hjärt-Lungfonden i vår gemensamma monter, säger Jimmy.
    – I år tar vi det ett steg till genom att själva cykla loppet. En i gänget har cykelhistorik att falla tillbaka på, men det blir debut att cykla runt Vättern för oss alla fyra.

Tidigare var riktlinjerna att hjärtstartare skulle hanteras av läkare. Efter 2007 togs det första steget för att placera dem ute i samhället och nu fick alla tillstånd att använda dem. Då sköt intresset för att lära sig HLR och hur en hjärtstartare fungerar i höjden rejält.
    Uppsvinget tog extra fart lördagen den 12 juni 2021. I slutet av den första halvleken i Danmarks EM-premiär mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn föll plötsligt Christian Eriksen livlös till marken. Han hade drabbats av ett hjärtstopp.
    – Det blev en katalysator av stora mått. Det finns ett tydligt före och efter den händelsen. Nu finns en helt annan medvetenhet hos gemene man när det handlar om vikten av hjärtstartare, säger Jimmy.
    – Nu finns de där de gör nytta, exempelvis i idrottshallar, på kontor eller stora köpcentrum. Tyvärr är det dock fortfarande bara ett par procent av alla hjärtstartare som finns i, eller i närheten av, hemmen där de flesta hjärtstoppen sker.

Prova HLR i start- och målfållan

Hjärtstartaren är utrustad med tydliga instruktioner hur man ska gå till väga. Dessutom berättar en röst hur den ska skötas. Vill du själv prova och träna på HLR på utbildningsdockor samt lära dig hur en hjärtstartare används, kan du göra det i Dahl Medicals monter i start- och målfållan i Motala.
    – När adrenalinet pumpar i kroppen är man inte mottaglig att läsa en instruktionsmanual. Därför är alla hjärtstartare designade så att alla kan hantera den om olyckan skulle vara framme.
    – Hjärtstartaren är även utformad så att du inte kan göra fel, men det går att träna upp snabbheten. Har du tränat praktiskt vet du vad som ska göras. Då går det snabbare och överlevnadschansen för den drabbade ökar.

Slutligen, hur känns det att ha 315 kilometer på en cykelsadel framför sig?
– Det känns lite nervöst, faktiskt, men samtidigt ska det bli roligt. Vi har försökt att träna så mycket som vi har kunnat, men känslan är att vi hade väl kunnat träna mer. Det viktiga är dock inte tiden utan att sprida info om hur viktigt det är med hjärtstartare i samhället.
    – Vi kommer att starta tillsammans, men det är inget självändamål att hålla ihop under hela loppet. Det blir nog en naturlig spridning…

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Dahl Medical

Hjärt-Lungfondens arbete

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). I dag är deras vision en värld utan hjärt-lungsjukdom.
Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927.
Läs mer på Hjärt-Lungfondens webbplats.

Plötsligt hjärtstopp

Vad: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Drabbade i siffror: Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Källa: Hjärt-Lungfonden.