Fyrtio cyklister med samma mål och med mer eller mindre fjun på överläppen. I år återvände Team Mustasch till Vätternrundan för att slå nya insamlingsrekord.
– Framför allt är det kul att se gemenskapen och hur många som vill bidra, säger Erik Abrahamsson på Abloc.
Precis som i fjol var Team Mustasch första sub-grupp att ge sig iväg under Vätternrundan. Med en stomme av cyklister från proffsstallet Tre Berg och ett antal andra handplockade elitcyklister var målsättningen att få in så många som möjligt i 40-mannagruppen under 7.15. Detta tillsammans med 15 amatörcyklister som under våren hade ansökt om en plats samt tio cyklister från olika partners. När klockan närmade sig 19 på lördagskvällen passerade omkring 30 av cyklisterna mållinjen på under sju timmar. Men även om tiden är en av målsättningarna handlar det ännu mer om gemenskap och att gruppen cyklar säkert och snyggt, menar Erik Abrahamsson.
– Säkerheten är allt. Det är ingen tävling, inga avstängda vägar och det är trafikregler som gäller. Är vi inte försiktiga och inte uppträder bra, har vi misslyckats. Det är alltid en helhet, likaså den här gången, säger han och fortsätter:
– Vi ska göra så att vi syns. Men vi ska också se till att våra cyklister kommer runt. Det absolut viktigaste är gemenskapen. Man märker att det finns många generösa människor när det väl ska till. Det är kul.
Team Mustasch är ett initiativ från Abloc och Bianchi Sverige. Dessutom är även Craft, Thule, Postnord och Vätternrundan samarbetspartners till projektet.
– Bakgrunden är att vi ville uppmärksamma något som vi inte tycker får den plats det förtjänar. Det handlar inte om att väga olika cancerformer mot varandra, men prostatacancer är inget som får några stora tv-galor eller liknande utan behöver lyftas fram mer, säger Erik Abrahamsson.
Förra året samlade Team Mustasch in 84 000 kronor totalt. I år har den summan redan passerats med råge. Med drygt en månad kvar av insamlingen är man nästan uppe på 130 000 kronor.
– Vi vill både lyfta frågan om prostatacancer exponeringsmässigt och samla in pengar. Så det är kul att vi redan har fått in så mycket, säger Erik Abrahamsson.
Bland de 40 cyklisterna var det två tjejer – Annie Thorén och Hanna Näslund. Båda var riktigt taggade före starten.
– Det här är en upplevelse. Dels för att det kommer gå så fort, fart är speciellt. Dels brinner jag för den här frågan. Jag har en morfar som ligger väldigt sjuk i prostatacancer och har brottats med det här länge. Cancer är en för jävla sjukdom, säger Annie, som får medhåll av Hanna.
– Min morfar gick bort i den sjukdomen, så därför känns det precis rätt att få köra med det här laget. Prestationsmässigt blir det en stor utmaning, men också en fantastisk chans att får köra med det här gänget, säger hon.
Före loppet fick såväl Annie och Hanna som de andra cyklisterna inspiration från Bianchi Sveriges vd Andreas Hedbom. Han tycker att det är givet att vara en del av sådana här initiativ.
– Det här är toppen, att få vara med och bidra på ett eller annat sätt till sådana här goda saker. Och att få göra något tillsammans med cykling och Vätternrundan. Team Mustasch är ett fantastiskt initiativ och något vi vill att vårt varumärke som förknippas med.
Trots att årets insamling fortsätter ett tag till, är ansökan till nästa års Team Mustasch redan öppen.
– Vätternrundan är fantastiskt, en form av samling för svensk cykel i stort. Men jag känner att fler kan lägga på olika lager på sina sub-satsningar. I framtiden kanske vi kan se en mustaschgrupp, en bröstcancergrupp och så vidare.
Text och foto: Pierre Henriksson
Läs mer om team mustasch
Läs mer om Team Mustasch på abloc.se/ansoek-till-team-mustasch och här är insamlingen.