Artikel

Så laddar du sista veckan inför Vätternrundan

2016-06-08

Med bara veckan kvar till Vätternrundan är det dags att börja tänka på de sista förberedelserna. Små detaljer kan avgöra din resa runt Vättern. Här kommer Cyklas träningsexpert Glenn Magnussons tips på hur du bör agera under såväl den sista veckan som de sista timmarna inför loppet.

Jag hoppas att din träning har fungerat som planerat fram till Vätternrundan. När du är inne på de sista åtta dagarna kan du inte höja din kapacitet ytterligare. Däremot kan du göra mycket för att få fram allt det som finns i dig själv.

Du ska agera rätt för att få nytta av den träning du har lagt ner under de senaste månaderna. När du närmar dig din startdag trappar du ner på träningen och det gäller synnerligen er som inte kör de 30 milen under sju timmar. Är du så vältränad kan du hålla uppe träningen på en hög nivå ännu närmare startdagen.
För alla övriga rekommenderas att ta det lugnt under de sista tre dagarna, med tillägget att du väcker upp muskulaturen med att köra på och ta i under 10–15 minuter dagen före loppet.

Har du en bilresa som är flera timmar lång – kom då fram några timmar före start. När du väl är framme bör du sitta eller ligga och ha benen utsträckta. Det sämsta du kan göra är att gå omkring mer än det du behöver. Att hämta nummerlapp och göra det nödvändiga är okej, men undvik att gå omkring och kolla på utställning eller staden – det är ett fördärv för dina cykelben. Gör det när du kommer i mål i stället.
Att bra cyklister ser slöa ut för att de alltid sitter ner handlar om just detta.

Två–tre timmar före start äter du en energirik måltid och ska du cykla Vätternrundans 30-milare är det smart att äta en del protein, då det ger en extra mättnadskänsla under loppet. Det är bättre att äta med måtta, ha som regel att äta tills du blir mätt.
Att överdriva med att äta sig proppfull ger bara för mycket blod till magen, det blod som i stället behövs att cykla med.
Det är så mycket bättre att sköta intaget av energi under loppet.

Uppvärmning inför loppet är helt onödigt. Däremot kan du ta en kort sväng före start för att se till att cykeln är tipptopp. Då tar du också en sista funderare på om du har rätt klädsel på dig.

Vad gäller sömn – eller rättare sagt brist på sömn, då man har en nattlig starttid – behöver du inte oroa dig. Vi är inte många som kan sova på beställning. Din insats kommer att vara oförändrat bra även om du har tappat en massa sovtimmar. Däremot kommer tröttheten efter loppet, varför jag påminner om den viktiga varningen om att vila sex timmar innan man tar sig hem från loppet om man kör bil.

Vi är många som kommer att få uppleva och njuta av Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan. Oavsett om man cyklar Vätternrundan på 6.33 eller på 18 -timmar så får vi inte glömma av att gilla det vi gör och träffa tiotusentals andra cykelälskare.

Stort lycka till med årets lopp i Motala!

Text: Glenn Magnusson
Texten är också publicerad i Cykla 3/2016.