Intresset för Vätternrundan 2024 är stort. Loppet ser ut att bli den största sedan pandemin.
Artikel

Fler vill cykla Vätternrundan: ”Väldigt roligt att se”

2024-03-20

För tusentals cyklister runt om i landet innebär vårdagjämningen startskottet för träningen inför årets stora upplevelse – Vätternrundan. Och årets lopp ser redan ut att bli det största sedan pandemin.
    – Vi har fler anmälda än vid samma tid förra året och det är framför allt yngre och kvinnor som ökar, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Efter pandemin har antalet deltagare i Vätternrundan stadigt ökat. Och trenden ser ut att hålla i sig. Med nästan tre månader kvar är antalet anmälda till årets lopp redan i nivå med förra året. Omkring 15 000 deltagare är just nu anmälda till Vätternrundan 315, och en grupp som ökar är kvinnorna.
    – Vi har i dagsläget en större andel kvinnor anmälda än vi hade i förra årets lopp och det är väldigt roligt att se. Det är också kul att medelåldern bland deltagarna sjunker. I nuläget är snittåldern bland deltagarna i Vätternrundan 315 km ungefär ett år lägre än förra året, och det är samma trend i både Tjejvättern och Halvvättern, säger Oskar Sundblad.

”En upplevelse man vill vara med om minst en gång i livet”

Över 40 procent av de tusentals cyklister som nu inleder sin träning för att starta i Vätternrundan 315 km den 14–15 juni, gör det allra första gången.
    – Många motionärer har Vätternrundan på sin bucket list, som en upplevelse man vill vara med om åtminstone en gång i livet. Och rundan är inte längre än att en nybörjare klarar av den. Det är det som är så speciellt med just Vätternrundan, att man gör det i sin takt, säger Oskar Sundblad.
    – Men för att öka upplevelsen och minska träningsvärken dagen efter kan det vara värt att lägga tid på att förbereda sig och träna före loppet. För ju bättre tränad du är, desto mer kan du njuta av rundan och upplevelsen.

Det finns inga exakta svar på hur långt man behöver cykla inför loppet, men ett bra riktmått brukar vara att man bör ha samlat ihop 100 mil i benen innan man ger sig av runt Vättern.
    – När det gäller träningen kan man utgå från två typer av pass; korta och hårdare samt längre och lugnare. Kroppsdelar som rumpa, leder, rygg och nacke måste härdas inför den utmaning som Vätternrundan ändå är.
    – Så är man är total nybörjare behöver man ungefär fyra veckors träning med lättare belastning för att leder och muskelfästen ska hinna anpassa sig för lite tuffare träning senare.

Fikarundor arrangeras i elva städer i april

För den som vill veta mer om träningen inför årets Cykelvecka, arrangeras Fika med Vätternrundan den 20 och 21 april. I elva städer, från Malmö i söder till Umeå i norr, är nybörjare och erfarna cyklister välkommna att hänga med på cykeltur med inkluderande fika.
    – Förra året var det inte mindre än 60 procent nybörjare som hängde på Fika med Vätternrundan. Det är ett ypperligt tillfälle att testa på landsvägscykling i ett lugnt och behagligt tempo, och samtidigt få möjlighet att ställa frågor till någon mer erfaren, säger Oskar Sundblad.
    – Tanken är att fikarundan ska visa på alla fördelar och glädjen i att cykla tillsammans i en grupp. Dessutom är det en perfekt start på uppladdningen och ger bra klungträning inför Vätternrundan.


Vill du cykla Vätternrundan eller något av de andra loppen under Cykelveckan? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Och vill du få inspiration från tidigare år? Kolla exempelvis in livesändningarna från loppet här!

Datumen – Cykelveckan 2024

** Loppet kommer även att kunna genomföras på hemmaplan, om du till exempel vill gå i mål med flera En Svensk Klassiker (Halva/Tjej/Korta).