Det är viktigt att få i sig rätt energi under Vätternrundan.
Mats Slorfelt, Enervit.
Liquid, den mest optimala produkten för snabb energi.
Artikel

Rätt energi inför och under loppet

2018-06-14

Ett extra mål mat sista dygnet innan start och fyll på med energi under hela loppet. Det är de bästa tipsen Mats Slorfelt, vd på Enervit, kan bjuda på inför Vätternrundan 300 km.
– Framför allt handlar det om att ha en plan för sitt energiintag, säger han.

 Många som cyklar Vätternrundan har mer än tio timmar på cykeln att vänta sig. Då gäller det att ha laddat upp rätt inför utmaningen, men även under loppet.
– Egentligen ska man inte göra så stor skillnad på energiintaget inför ett långlopp. Det man kan göra är att lägga till en extra måltid dygnet innan. En extra frukost, lunch eller middag för att fylla glykogendepåerna i kroppen, säger Mats Slorfelt.

Väl ute på vägarna runt Vättern gäller det att få i sig något kontinuerligt. Gärna att ha en plan för vad man stoppar i sig.
– Det är en balansräkning. Även om man äter både korv med mos i Jönköping och lasagne i Hjo behöver man få i sig produkter under hela loppet. Det finns redan nu bra energipaket som är färdigpaketerade med barer, gels och liquid.

 Starttiderna under Vätternrundan skiljer sig stort. För de som startar på natten mellan fredag och lördag kan det vara en god idé att ställa om mattiderna en aning.
– Ju närmare start man orkar äta sista måltiden desto bättre, men det bör inte ha gått mer än 2–3 timmar. Startar man exempelvis klockan 03.00 behöver man ställa om tiderna litegrann.
– Då är det lagom att äta en rejäl middag klockan 18 och sedan gå och lägga sig vid klockan 20.

Vad är det bästa att få i sig när det börjar ta emot under loppet?
– Liquid är överlägset den mest optimala produkten. Det bara rinner ned och tas upp av kroppen på någon minut. Men äter och dricker man kontinuerligt så slipper man känna att det tar emot för mycket.

Text: Johan Fransson
Foto: Enervit, Shutterstock


Populära energitillskott

Bar: En bar bör ha låg fetthalt och tas lätt upp i magsäcken. De brukar innehålla 60–70 procent kolhydrater, 5–10 procent fett och resten protein. Ofta gjord på havre eller en grynblandning.
Gel: Högkoncentrat i gelform. Enkel för kroppen att ta upp.
Liquid: Precis som gelen är det ett högkoncentrat. Skillnaden är att det är större mängd, att den varar längre och att den är flytande.
Sportdryck: En blandning mellan kolhydrater och mineraler.


Här är fler sista mintuen-tips