Den gula snäckan visar vägen till Santiago de Compostela.
Leden innehåller storslagna naturupplevelser med allt från ökenlandskap till täta skogar och dimhöljda berg.
I mer än tusen år har pilgrimer vandrat till Santiago de Compostela för att hedra minnet av Jesus apostel Jakob.
Uppskattningsvis 80 000 personer går eller cyklar leden varje år.
Artikel

På cykel till Santiago de Compostela

2018-05-22

Vandringsleden El Camino från franska Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela i nordöstra Spanien är en av världens mest besökta leder. Men att gå de 80 milen tar lång tid och kräver mycket planering. Då är cykeln ett lysande alternativ.

Pilgrimens sju nyckelord är: långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande samt andlighet och många menar att man just ska lyssna och känna sig igenom ”El Camino”, som vandringsleden kallas. Här möts du av böljande sädesfält, vinodlingar i Rioja, eukalyptusskogar, blommande dikeskanter. Du går uppför berg och kullar och över porlande vattendrag.

Och som vägvisare till Santiago de Compostela har du den gula musslan, pilgrimsmusslan som var en symbol för aposteln Jakob, på en blå bakgrund. Ibland finns snäckan inhuggen i sten eller gjuten i brons utmed vägen. Ibland är den uppsatt på skyltar.

Men det är inte bara den gula snäckan som vandrare och cyklister möter på resan. Yvonne och Jonas från Varberg berättar om storslagna naturupplevelser med allt från ökenlandskap till täta skogar och dimhöljda berg.
– Vi kom till platser som man annars aldrig skulle komma till och det hände saker och nya upplevelser hela tiden, säger Yvonne.
– Visst fanns det lite motgångar, men det är ju det som är själva tjusningen med ett äventyr, att det inte bara är en dans på rosor. Och kommer det en lång uppförsbacke, ja, då kan man ju vara säker på att det kommer att gå nedför längre fram, säger Jonas.

För Yvonne och Jonas var det just tack vare cykeln drömmen om att ta sig de 80 milen blev till verklighet.
– Vi ville verkligen göra detta, men att vandra var inget alternativ. Det skulle ta för lång tid. Därför blev det jättebra att kunna genomföra resan på cykel, säger Yvonne.

Sagt och gjort. Paret hittade en researrangör och bokade en tvåveckorsresa. Väl på plats var det bara att börja trampa.
– Vi cyklade i tolv dagar, fyra–åtta mil om dagen, i vårt eget tempo och det gick jättebra, säger Yvonne.
– Vi hade inte tränat så mycket innan resan, är verkligen inga elitcyklister, men det kändes behagligt efter ett par dagar. Och då satt vi kanske fem-sex timmar på cykeln varje dag, säger Jonas.

Researrangören Exodus Resor i Tranås specialiserar sig på just resmål till platser med kristen anknytning, bland annat pilgrimsleden till Santiago de Compostela.
– Det har visat sig under åren att många vill vandra leden och genom kontakter med Spanien erbjuder vi vandringsresor. Men folk ville cykla också och då blev det naturligt för oss att även erbjuda cykelpaket, säger P-O Ängegärd på Exodus.

Två moderna MTB-cyklar stod och väntade på Yvonne och Jonas när de anlände till det första hotellet. Hjälm, en cykelväska med lagningskit och kartor över rutten likaså. Dessutom transporterades bagaget mellan hotellen.
– Vi behövde bara ha med oss en ryggsäck med vad som behövdes under dagen i form av mat och dryck, säger Yvonne.
– Och om något hände var det bara att ringa. Exempelvis om kedjan gick av under en etapp vara det bara att ringa så kom de och lagade cykeln, säger Jonas och passar på att berömma cykelsadeln.
– Den var helt fantastiskt. Man tänkte ju lite på hur det skulle kännas i baken, men icke. Och jag hade inte ens cykelbyxor.

Turen till slutmålet gick stundtals på steniga grusvägar, ibland genom lummiga skogar eller på landsvägar. Och Yvonne och Jonas var långt ifrån ensamma att ta sig till slutmålet.
– Det var otroligt många personer på plats, både cyklister och vandrare, men det var inga problem att samsas på leden, säger Yvonne och skickar med att tiden när de var där, september–oktober, var perfekt.
– Det var lite kallt vissa morgnar, men det blev snabbt varmt under dagen.

Efter tolv dagar på cykelsadeln genom först det sydfranska och därefter det nordspanska landskapet var Yvonne och Jonas framme i Santiago de Compostela, slutmålet för den så kallade ”El Caminon”.
Och varje tramptag hade varit mödan värt.
– Det var verkligen en fantastisk upplevelse, både när det gäller cyklingen och allt som vi fick se och vara med om under resan. Jag kan absolut rekommendera andra att göra detta, säger Yvonne och får medhåll av Jonas.
– Resan gav mersmak och jag kan definitivt tänka mig att göra fler sådana här cykelresor på andra platser, säger Jonas. 

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat, Shutterstock


El Camino de Santiago de Compostela  

Samtliga gamla pilgrimsleder som går genom Europa har en sak gemensamt: de leder alla till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. I mer än tusen år har pilgrimer vandrat här för att hedra minnet av Jesus apostel Jakob. Därav kallas även leden för Jakobsleden. Jakobs grav upptäcktes på 800-talet och hans kvarlevor finns i den gamla katedralen i Santiago, som också är slutmålet för ”El Camino”. Många fortsätter att vandra eller cykla vidare från Santiago till Atlantkusten och Cap Finisterre, latin för världens ände.