Artikel

Kommentatorn hoppas på svenskt guldlopp

2016-08-05

I juni cyklade han Vätternrundan med en världsmästarcyklist.
I helgen hoppas han referera Emma Johanssons väg till OS-guld.
– Har hon en bra dag kan hon mycket väl vinna, säger kommentatorn Robert Tennisberg.

Robert Tennisberg fastnade tidigt för cykelsporten, även om han inte vill se sig som någon nörd.
– Jag har alltid älskat idrott och cykling som en del i det. När jag var liten hade jag egna nummerlappar på cykeln där jag hade skrivit Bianchi och Tommy Prim. Men jag hade en Monark, vilket jag inte var helt nöjd med, säger han och letar vidare i sina tankevrår.
– Jag minns Tommy Prims framgångar i Postgirot och framför allt Giro d’Italia. Jag fattar att Tour de France egentligen är större, men det är någonting med den rosa ledartröjan och Italien som land. Jag tittar gärna fortfarande, även om jag inte kan säga att jag offrar varje sommardag, säger han.

Nu, som vuxen, tar Robert Tennnisberg fortfarande gärna hojen både till vardags och på semestern. Och cykeltränar gör han också när tillfälle ges – såväl på racern som mountainbike-cykeln. Nu för tiden är det dock utan nummerlapp på styret, men i stället med en Bianchi. Eller snarare ett par.
– Ja, jag köpte en hyfsat dyr racer för några år sedan som får ses som rätt bra. Sedan har jag en gammal Bianchi också, som jag fick i födelsedagspresent för 27 år sedan. Den hänger i och jag brukar använda den som brukshoj. Dessutom har jag en Bianchi-mountainbike, som jag också köpte för ett par år sedan.

Men det var landsvägscykeln Robert använde när han i juni cyklade Vätternrundan för fjärde gången. Då i sällskap med ex-världsmästarinnan och bragdguldmedaljören Susanne Ljungskog.
– Rundan gick väl helt okej. Jag körde med Team Sky Blue och kom in på 9.20. Målet var sub9, men vi sinkades bland annat av motvinden ner till Jönköping och en punktering som ledde till ett längre stopp än det var tänkt drygt halvvägs, säger han och fortsätter:
– Det är ett väldigt kul och bra evenemang på alla sätt. Ett anrikt arrangemang och en folkfest. Det är något speciellt. Jag lär cykla minst ett lopp till då jag har fyra Vätternrundan i bagaget. Då ska jag se till att betydligt mer än 120 träningsmil på racern inför start.

Cykling i all ära. Det är som tv- och radiokommentator vi känner Robert Tennisberg allra bäst. Under många år var han anställd på Radiosporten innan han 2013 blev frilansande kommentator. Sedan dess har han bland annat bevakat OS i Sotji, Premier League och Champions League i fotboll samt Hockeyallsvenskan. Och nu väntar ytterligare ett stort uppdrag – OS i Rio de Janeiro, där han ska kommentera cykling och friidrott för Viasats räkning.
– OS är något av det häftigaste man kan göra i det här yrket och jag har fått äran att få vara med om tre stycken tidigare. Nu ska det bli jäkligt häftigt att också få uppleva Brasilien. Även om det kommer att bli intensiva veckor.

För åtta år sedan i Beijing kommenterade Robert Tennisberg Emma Johanssons silverlopp i Radiosporten. Nu hoppas han på en ny Emma-medalj.
– Jag både hoppas och tror på det. Hon har haft en bra säsong och det känns som att chansen finns. Banan är tuff och passar henne. Blir det hård körning kommer det att gynna Emma, säger han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Josefin Warg

Läs också Cyklas intervju med Emma Johansson inför OS.


Robert tennisberg

Ålder: 43.
Bor: Stockholm.
Yrke: Programledare och kommentator.
Aktuell: Bevakar OS för Viasat, där han kommenterar cykling och friidrott.


Landsvägscyklingen i OS

  • Lördag 6/8 kl. 14.30 – linjelopp, herrar
  • Söndag 7/8 kl. 17.15 – linjelopp, damer
  • Onsdag 10/8 kl.13.30 – tempolopp, damer
  • Onsdag 10/8 kl.15.00 – tempolopp, herrar