Artikel

En Svensk Klassiker lanserar ny utmaning

2017-09-22

Efter lång tids funderande och planerande blev idén till slut verklighet. Nu lanseras en ny Klassiker som riktas till personer med utvecklingsstörning.
– Vi vill få alla att bli mer aktiva, säger Harriet Tiderman Säfwenberg, kommunikationschef på En Svensk Klassiker.

 Tillsammans med Parasportförbundet har organisationen En Svensk Klassiker nu tagit fram en utmaning där målgruppen är personer med utvecklingsstörning. I Special Olympics-klassikern ska det cyklas, springas, simmas och åkas skidor i grupp, exempelvis genom idrottsföreningar, särskolor eller dagcenter.
– Lösningen kom vi fram till efter att ha skapat Skolklassikern. På samma sätt blir det här en digital plattform, där deltagarna tillsammans ska genomföra samma antal kilometer av varje gren under ett år som den riktiga Klassikern, och löpande registrera det på webben, säger Harriet.

Självklart finns också alternativ till de olika grenarna. Det är upp till gruppens ledare att avgöra vilken typ av komplement som godkänns.
– När det gäller cyklingen är det kanske lite svårare att hitta ett komplement. Men jag skulle godkänna tandemcykling och kick-biking. Ledaren för respektive grupp eller lag drar gränsen. Det ska vara tillåtande, vitsen med det hela är att alla på något sätt ska röra sig.

Special-Olympics-klassikern, som är kostnadsfri att ställa upp i, pågår fram till maj 2018. Efter det går det att anmäla sig igen och göra momenten på nytt under ett år framåt. Harriet Tiderman Säfwenberg är tydlig med att det handlar om att vara aktiva tillsammans, alla ska hjälpas åt att komma i mål.
– Vi vill att det här ska stärka sammanhållningen för de som är med. När alla jobbar mot samma mål och stöttar varandra skapas en gemenskap. Dessutom är det en väldigt bra variation på träning för idrottsföreningar. I stället för att bara friidrotta eller spela handboll kan detta användas som komplement i den vardagliga träningen.

Text: Johan Fransson
Foto: ParasportförbundetSpecial Olympics-klassikern

Sponsras av ICA, som bidrar finansiellt och med  kostråd till webbsidan. Syftet är att ge personer med utvecklingsstörning möjlighet att vara mer fysiskt aktiva.

Anmälan görs på specialolympicsklassikern.se, där ledaren/pedagogen/assistenten anmäler en grupp.