Adam Karseland förbereder sig nu från att gå ifrån att vara otränad till att göra sin första klassiker. Adam Karseland förbereder sig nu för sin första klassiker.
Adams nyinskaffade cykel. Adams nyinskaffade cykel.
Artikel

Från otränad till Klassikern: ”Inte en 30-årskris”

2024-04-09

Tidigare otänkbara saker kan snabbt bli vardag och passion. Det har 30-årige Adam Karseland fått uppleva starkt. Nu väntar Klassikern, helt utan träningsbakgrund.
    – Träningsvärk är min nya grundkänsla i kroppen, säger han.

Träning har aldrig varit en del av stockholmaren Adam Karselands vardag. Han hoppade aldrig på gymtrenden, och har aldrig hållit på med någon lagidrott eller liknande. Trots basketspelande syskon, och en familj som spenderat många helger i baskethallen tillsammans, lös träningslustan med sin frånvaro.

– Jag har varit familjens otränade får kan man säga. Jag har helt enkelt aldrig varit intresserad av rörelse och idrott, förklarar Adam.

När Adam fyllde 30 år hände något. Enligt honom själv var det ingen klassisk 30-årskris som infann sig, utan något mer än så.

– Det är inte någon kris, för jag tyckte det kändes kanon att fylla 30, så det är mer något som bara råkar hända just när jag är 30, säger Adam och skrattar.

Började träna för att må bättre

Efter en tid med oro och ångest bestämde sig Adam för att ge träningen en chans i sitt liv. Väl medveten om de positiva effekter en aktiv livsstil kan ge tog Adam steget och satte i gång. Trots en obefintlig historik kopplat till träning var det första målet tydligt – En Svensk Klassiker.

– Att sajna upp på ett lopp kanske kan hjälpa motivationen. Att göra fyra lopp, det kanske ger fyra gånger så mycket motivation tänkte jag, säger Adam och skrattar.

Direkt efter anmälan började förberedelserna. Vätternrundan blev första målet och tidigt spenderades fritiden i cykelbutiker och studerandes backteknik på Youtube.

– Mycket fritid går till research. Vad är skillnaden på landsvägscykel och gravelcykel, SPD-pedaler kontra vanliga? Däckmått och skor?

Att omsätta teori i praktiken har också fört med sig viktiga lärdomar.

– Att läsa om olika cykelskor och vilken teknik man ska ha när man trampar är en sak. Att faktiskt cykla med ”klickskor” och glömma klicka ur skorna när man stannar är en helt annan sak, då ramlar man, något Adam fått erfara.

Fullt fokus på Vätternrundan – träningsprogram via Cykla.se

Med cykel införskaffad och träningsprogram genom Cykla.se på plats har resan mot Motala börjat på allvar. Träningen har snabbt blivit ett uppskattat och givet inslag i Adams liv.

– Träningen är min nya hobby. Det jag lägger tid och pengar på. Det är hur kul som helst!

Fördelarna är redan märkbart tydliga.

– En klar effekt är att jag mår bra i kroppen. Jag känner mig stark och pigg, jag sover bättre, jag har bättre aptit. Och så blir man snygg också… det är ett plus. Men, den största vinsten är att jag mår väldigt bra i huvudet av träningen, förklarar Adam.

Till en början tränade Adam löpning, simning, skidåkning och cykling parallellt för att känna på de olika Klassikerdisciplinerna. Nu har cyklingen tagit över och Vätternrundan är huvudfokus. Tre dagar i veckan spenderas också i gymmet med förberedande styrketräning.

– Passen på Cykla.se har varit ett skönt sätt att strukturera träningen på. Jag har hittills cyklat 25 mil i år och hoppas kunna få till bra med fler inför loppet, säger Adam.

Den ökade träningsmängden har också fått honom att lära känna sin kropp och vad den är kapabel till.

– En del av grejen är att pusha mig själv, att det inte är farligt när det känns tufft. Kroppen är till för att göra de här grejerna. När man har legat på soffan i 30 år är det lätt att man blir bekväm och orolig över vad man känner i kroppen. Det är kul att flytta fram mina gränser, förstå att det inte är farligt att bli andfådd. Träningsvärk är min nya grundkänsla i kroppen.

Vill inspirera andra att våga

I samband med sin Klassikersatsning startade Adam ett instagramkonto under alias @adamgoesclassic. Där dokumenteras resan på ett öppet och ärligt sätt. Med sitt innehåll hoppas han kunna inspirera andra med liknande bakgrund att våga ta klivet.

– Nyckeln är att våga ta ett steg i taget. Ett tramptag leder till ett annat. Håller man bara i kommer det rulla på av sig självt till slut. Jag accepterar att jag är en total nybörjare, är transparent med vad jag kan och inte kan. Det är en resa, annars blir jag inte bättre, säger han.

Adam berättar att han är supertaggad på att få medalj för första gången i livet och har stor förväntan inför Vätternrundan.

– Jag ser fram emot att genomföra ett lopp för första gången sedan skolorienteringen. En tydlig målbild för mig är att rulla över mållinjen och få uppleva känslan av att gå i mål. Sen är såklart själva cyklingen, med omgivningen, människorna och stämningen något jag ser fram emot, säger Adam.

Följ Adams resa mot Vätternrundan på @adamgoesclassic!

Text: Jesper Liljegren
Foto: Privat

Adam Karseland

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel. Mamma, pappa, två syskon, hunden Abbe.

Yrke: PR-ansvarig.

Intressen: Musik, böcker, växter.

Dold talang: Skriver ”jättefort” på tangentbord, har väldigt hög WPM (words per minute).