Artikel

Annorlunda cykelupplevelse i Kina: ”Stämningen var toppen”

2017-09-27

Vätternrundan Kina bjöd på såväl bilfria vägar och mycket publik som cyklister med Converse-skor på fötterna. I söndags cyklade Vätternrundans marknadschef Ulrika Smith Svenstedt det tio mil långa loppet och njöt.
   – Det var väldigt annorlunda, men spännande. Stämningen var toppen, säger hon.

Loppet, som arrangeras av Nordic Ways, har sedan 2012 ett avtal om att få använda det svenska namnet. Som ett led i samarbetet reste Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson och marknadschef Ulrika Smith Svenstedt till årets evenemang, som var det sjätte i ordningen.
– Det är alltid kul att uppleva ett arrangemang och man kan alltid lära sig något, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Gunilla nöjde sig med att besöka loppet, medan Ulrika Smith Svenstedt passade på att delta. Direkt vid starten upptäckte hon skillnader mot vår svenska motsvarighet.
– Starten var speciell. Alla grupper startade samtidigt, även om vi stod i olika fållor. Sedan var det race ut genom stan. Vi kan säga att de cyklar som de kör bil. De tar plats och signalerar inte. Jag som svensk fick ta det lite försiktigt och försöka göra som de gjorde. Mina försök att signalera via tecken var bara att glömma, säger hon och skrattar.

Banan var av varierande natur, med allt ifrån långa lutande uppförsbackar till plattare partier och en del riktigt långa utförsbackar. I slutet fick hon dessutom överraskning.
– Jag hade inte läst på profilen. Det kom en riktig ”Mallorca-bergsklättring” med serpentinvägar och det kändes i benen. Sedan var målgången cool, där jag ensam susade fram på en helt tom gata mitt i staden, en sexfilig väg med massa målbågar, säger Ulrika Smith Svenstedt och fortsätter:
– Det var inga klungor, utan man cyklade mest en och en. Bitvis var man ensam, sedan hörde man plötsligt kinesisk musik närma sig. Många cyklister hade nämligen speciella musikspelare som satt fast på ramen – väldigt kul.

Hur var upplevelsen i övrigt?
Väldigt annorlunda, men spännande. Att få cykla på helt bilfria vägar, där stads- och ortsbefolkningen stod utmed gatorna och hejade. Att få se dessa kvinnor i de färgglada och vackra traditionella kläderna å ena sidan. Kontrasten med militären på vissa delar, speciellt då man cyklade längs den nordkoreanska gränsen, å andra sidan.
– Dessutom var det kul att studera kineserna och deras utrustning. Många var helt kittade med fina cyklar, kläder, hjälmar och glasögon. Men de kunde cykla i vanliga gymnastikskor, till och med Converse.

Precis som cykling i stort växer loppet i Kina och nu hoppas Ulrika Smith Svenstedt att fler svenskar testar sina (cykel)vingar utomlands.
– Det vore kul om fler svenskar och västerlänningar kunde upptäcka loppet, för cykling är så mycket mer än bara den fysiska delen. Det handlar om att upptäcka olika delar av världen och möten mellan människor.

Upplevelsen blev också nyttig rent arrangemangsmässigt för Vätternrundans representanter.
– Att hitta spännande samarbeten är alltid viktigt. Man måste lyfta blicken, prova nya saker att inspireras av för att själv utvecklas, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat