Artikel

Från Kina till Motala – men cyklar sökes

2016-05-25

I sommar kommer ett gäng med elva kineser och en thaiwanes till Motala för att cykla Vätternrundan. Problemet? De kan inte ta med sina cyklar. Så nu vädjar gruppledaren Hemming om hjälp.
– Efter loppet ska vi vandra Kungsleden i Lappland och dit kan vi inte ha med våra cyklar, säger han.

För drygt tio år sedan flyttade Hemming tillbaka till sitt hemland Kina efter nästan tjugo år i Sverige. I mitten av juni tar 60-åringen med sig elva kompisar och kommer tillbaka – för att cykla Vätternrundan.
– Vissa av dem har varit i Europa tidigare, men aldrig i Sverige så nu är de jättenyfikna. Jag har heller aldrig cyklat loppet, däremot har jag kört förbi Vättern många gånger, säger Hemming, som dock cyklar gärna och ofta tillsammans med sina kamrater i Kina.
– Cykeln är ett verktyg som kan bygga vänskap mellan människor. Idag är folk väldigt isolerade med sina mobiltelefoner och liknande. Cykling är ett bra sätt att komma ut och umgås med sina kompisar samt att få kontakt med lokalbefolkningen. Dessutom handlar mycket om naturupplevelsen.

Även om Hemming inte har cyklat runt Vättern förut, har han stor erfarenhet av att cykla runt sjöar.
– Vi har väldigt mycket sjöar runt omkring Shanghai där jag bor, som vi ofta cyklar runt. Jag brukar vara ute ungefär tre gånger per vecka.

Men 30 mil har han aldrig cyklat under ett och samma pass tidigare. Längsta rundan hittills har varit 185 kilometer och han ser fram emot Vätternrundan med skräckblandad förtjusning.
– Jag har lite högt blodtryck, men jag mår mycket bättre sedan jag började cykla, säger Hemming.

Det enda problemet inför Vätternrundan är att gruppen saknar cyklar i Motala. Med tanke på att de efter loppet direkt ska upp till Lappland och gå Kungsleden mellan Abisko och Hemavan kan de inte ha med sig sina egna cyklar från Kina. Därför söker de nu hjälp i Sverige.
– Vi hoppas att vi kan få låna eller hyra några cyklar när vi kommer till Motala. Vi tar tacksamt emot hjälp, säger Hemming.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

– – –

Här finns Hemming cykelefterlysning på Cyklas community.

Vill du komma i kontakt med honom, så finns han på hemmingzhang@hotmail.com.