Träningsprogram

Sub 15 – Spontanitet, distans och fika

Här är träningsprogram inför Vätternrundan 2024 vecka 18–21 för Sub 15-cyklister.


Vecka 18–21

Sikta på att få ihop minst 2, men helst 3 pass per vecka. Nu har vi kommit till perioden då det är centralt att börja vänja sig vid allt längre träningstid på cykeln. Därför har långpasset högst prio, och kör gärna ett extra långpass om du får tid över någon dag.

Pass 1

1,5–2 timmar med 2×15 minuter naturlig intervall i lite kuperad, rullande terräng.

Tryck på lite extra i backarna och få lite återhämtning utför. Finns det ingen kuperad terräng att tillgå? Använd motvind för att köra hårdare och medvind för att ta det lite lugnare. Under den sammanlagda halvtimmen med naturliga intervaller ska du pendla mellan Borg 17 (mycket ansträngande) i backarna/motvind och Borg 15 (ansträngande) där det är mer lättåkt.

Pass 2

1,5–2 timmar. Åk bara ut och cykla med lite spontan fartlek.

Låt lust, motivation och dagsform styra. Om du har en bra dag kan du trycka på lite extra på några favoritavsnitt. Vill du hellre ha ett uppstyrt pass? Kör 10 stycken 3-minutare med 1 minuters vila mellan varje, Borg 15–17 efter uppvärmningen.

Pass 3

Lugnt långpass/distanspass.

I början av perioden kanske du orkar 3 timmar, medan det efter några veckor säkert är möjligt att köra 4–5 timmar om du håller dig till lättare ansträngning. Borg 11–13. Gärna med en fika!

Pass 4 (bonuspass)

Kör ett extra pass och välj i så fall någon av ovanstående. Om du har tid för ett långpass rekommenderar jag det eftersom det ofta är där som man ligger lite back!

Lägg till passen i din kalender:

Den bästa träningen är den som blir av och nu kan du påminna dig själv genom att lägga till de pass som du vill köra i din kalender.

Vecka 18

Pass 1 – Tisdagen den 30 april, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 2 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 4 maj, kl. 9.00

Vecka 19

Pass 1 – Tisdagen den 7 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 9 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 11 maj, kl. 9.00

Vecka 20

Pass 1 – Tisdagen den 14 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 16 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 18 maj, kl. 9.00

Vecka 21

Pass 1 – Tisdagen den 21 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 23 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 25 maj, kl. 9.00

Om Guided Heroes

Träningsprogrammen är skapade av Guided Heroes huvudcoach Mattias Reck. Mer information olika abonnemang med egen coach, träningsupplevelser, event eller varför inte hänga med i någon Guided Heroes i subgrupper i Team Mustasch hittar ni på www.guidedheroes.se.

Så fungerar programmen och ett par viktiga begrepp

Träningsprogrammen är uppbyggda kring ett par viktiga begrepp och ansträngningsnivåer som är bra att ha koll på. Allt för att du ska få mer ut av din träning.
Läs mer här!

Vilket träningsprogram ska jag köra?

Det finns tre olika ambitionsnivåer på träningsprogrammen för att något av dem ska kunna passa just dig.
Välj program här!

Diskutera din träning här

Hur går det framåt med träningen eller känns det som du bara cyklar i cirklar?
Vi har skapat en träningspepp-grupp där du kan diskutera med andra som är på väg mot samma mål – både i mot- och medvind.
Vidare till Facebook-gruppen!

Bättre resultat med bra mat

Att träning är A och O för att kunna prestera i ett lopp är nog självklart för de flesta. Men att också maten har stor påverkan är det nog färre som tänker på.

En sund kosthållning, utan pekpinnar och förbud, där bra mat är grunden och där det finns utrymme för guldkant ibland ökar chanserna för både välmående och önskade prestationer.

Jag vill därför slå ett slag för ICAs nyttigare veckomenyer – sju rätter som varje vecka komponerats till en meny fylld av goda smaker!

Tips när tiden är knapp

Genom att vara förutseende så kan du enkelt göra dina egna halvfabrikat så att matlagningen blir enkel och du får mat i magen direkt efter träningen. 

De nyttigare veckomenyerna hittar du här. Ny meny varje vecka men samma länk hela tiden! Smidigt, eller hur?

Lycka till i köket!

Hälsningar
Paula Frösell, ICAs dietist