Träningsprogram

Sub 10 – Fartträning och distans

Här är träningsprogram inför Vätternrundan 2024 vecka 18–21 för Sub 10-cyklister.


Vecka 18–21

Sikta på att genomföra minst 3 pass per vecka, och prio ligger på ett av fartpassen/klubbträningen samt det långa distanspasset.

Pass 1

1,5–2 timmar totalt, inklusive 2×30 eller 3×20 min minuter naturlig intervall, varierande kadens, som du kör i varierande kuperad terräng. 5–10 min lätt cykling emellan.

Finns det inga backar kan du exponera dig för med- och motvind för variation. Uppför och i motvind lägger du i 2–3 växlar tyngre än normalt, medan du i medvind/utför lägger i 2–3 växlar lättare än normalt. På så sätt får du träning med rpm 50–60 och 120–130 under intervalltiden. Intensiteten ska ligga från strax under till strax över din mjölksyratröskel, vilket i Borgskala blir från Borg 15 (ansträngande) upp till Borg 17 (mycket ansträngande). 

Pass 2

”Klubbträning/fartträning” kort, 2 timmar.

Ett pass där du tränar med andra om du har möjlighet! Den här typen av träning brukar innebära att man i grupper om 6–12 cyklister hjälps åt med farthållningen på samma sätt som de som kör Vätternrundan lite fortare brukar göra. Det här passet är därmed bra både rent fysiskt och som teknikträning (lära sig cykla fort i grupp på ett avslappnat och effektivt sätt).

Har du inte möjlighet att köra med andra? Lägg då upp det så här:

15–20 minuter, inklusive 5 min progression från ”mellanmjölk” Borg 14 upp till mjölksyratröskel Borg 15–16, som uppvärmning. Därefter 4×8 min eller 3×10 min som 40–20 intervaller med riktigt hög intensitet, Borg 17–18. 5–10 minuter mellan varje intervall.

Pass 3

”Klubbträning/fartträning” lång, 3–5 timmar.

Samma upplägg som i Pass 2, fast detta görs under ett längre pass, oftast på helgen.

Har du inte möjlighet att köra med andra? Lägg upp det som Pass 2, men här inleder du först med 1–2 timmar lugn cykling innan du drar i gång med intervallerna. 

Pass 4

Lugnt långpass/distanspass, Borg 11–13.

Kör efter tid och förmåga, vilket så här års kanske landar på runt 4 timmar i början och uppemot 5–6 timmar i slutet av perioden.

Obs – tänk på:

Sub 10 är ett ganska tufft mål – och nu är perioden inne när du verkligen måste sköta träningen. Total tid blir central, så det gäller att prioritera de längre passen!

I Sub10 handlar det om att fortsätta fokusera på grupp-/klubbträningen. Det vill säga att lära sig att cykla fort och ändå avslappnat tillsammans med andra, där du också vågar äta och dricka i hög fart samt rota i fickorna trots att det går i 35 km/h, och så vidare… Är det varmt på Vätternrundan och du bara vågar dricka när du ligger längst bak får du sällan i dig tillräckligt med energi och vätska!

Lägg till passen i din kalender:

Den bästa träningen är den som blir av och nu kan du påminna dig själv genom att lägga till de pass som du vill köra i din kalender.

Vecka 18

Pass 1 – Tisdagen den 30 april, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 2 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 4 maj, kl. 9.00
Pass 4 – Söndagen den 5 maj, kl. 9.00

Vecka 19

Pass 1 – Tisdagen den 7 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 9 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 11 maj, kl. 9.00
Pass 4 – Söndagen den 12 maj, kl. 9.00

Vecka 20

Pass 1 – Tisdagen den 14 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 16 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 18 maj, kl. 9.00
Pass 4 – Söndagen den 19 maj, kl. 9.00

Vecka 21

Pass 1 – Tisdagen den 21 maj, kl. 18.00
Pass 2 – Torsdagen den 23 maj, kl. 18.00
Pass 3 – Lördagen den 25 maj, kl. 9.00
Pass 4 – Söndagen den 26 maj, kl. 9.00

Om Guided Heroes

Träningsprogrammen är skapade av Guided Heroes huvudcoach Mattias Reck. Mer information olika abonnemang med egen coach, träningsupplevelser, event eller varför inte hänga med i någon Guided Heroes i subgrupper i Team Mustasch hittar ni på www.guidedheroes.se.

Så fungerar programmen och ett par viktiga begrepp

Träningsprogrammen är uppbyggda kring ett par viktiga begrepp och ansträngningsnivåer som är bra att ha koll på. Allt för att du ska få mer ut av din träning.
Läs mer här!

Vilket träningsprogram ska jag köra?

Det finns tre olika ambitionsnivåer på träningsprogrammen för att något av dem ska kunna passa just dig.
Välj program här!

Diskutera din träning här

Hur går det framåt med träningen eller känns det som du bara cyklar i cirklar?
Vi har skapat en träningspepp-grupp där du kan diskutera med andra som är på väg mot samma mål – både i mot- och medvind.
Vidare till Facebook-gruppen!

Bättre resultat med bra mat

Att träning är A och O för att kunna prestera i ett lopp är nog självklart för de flesta. Men att också maten har stor påverkan är det nog färre som tänker på.

En sund kosthållning, utan pekpinnar och förbud, där bra mat är grunden och där det finns utrymme för guldkant ibland ökar chanserna för både välmående och önskade prestationer.

Jag vill därför slå ett slag för ICAs nyttigare veckomenyer – sju rätter som varje vecka komponerats till en meny fylld av goda smaker!

Tips när tiden är knapp

Genom att vara förutseende så kan du enkelt göra dina egna halvfabrikat så att matlagningen blir enkel och du får mat i magen direkt efter träningen. 

De nyttigare veckomenyerna hittar du här. Ny meny varje vecka men samma länk hela tiden! Smidigt, eller hur?

Lycka till i köket!

Hälsningar
Paula Frösell, ICAs dietist