Blogg

Tips på kläder när du ska köra cykel

Jag fick en sådan enormt bra fråga idag på en av mina cykelklasser. Frågan var hur man klär sig bäst när man cyklar och om vadderade brallor är något att hänga i granen.

Här listar jag mina 3 absoluta måsten och dont’s and do’s:

1. Första investeringen du ska göra är att köpa ett par cykelskor.

Fördelen att cykla med ett par cykelskor är som natt och dag mot att cykla utan. Du blir helt klart en bättre cyklist. Skon är styvare än en vanlig sko. Du får med andra ord bättre stöd och hjälp med kraftutveckling på pedalerna. Du aktiverar fler muskler i benet under rundtrampet – vilket också ger dig ett bättre rörelseomfång och mer kraft så klart, eftersom fler muskler involveras.

Du hittar ett par fullt dugliga skor för några hundralappar .Vill du sedan ha en styvare sko, får man lägga till några slantar – kika i en cykelbutik och säg att du ska ha dem till inomhuscykling (om det nu är det du ska ha dem till) så hjälper personalen dig att sätta på SPD (saken under skon som du klickar i pedalen). Här kan du läsa lite mer om hur du ser till att clipset sitter rätt.

2. Använd aldrig underkläder under byxorna. Mer tyg – större sannolikhet till veck. Veck är lika med skavsår.

3. Köp vadderade byxor. Kanske känns obekvämt i början men du kommer älska den lilla blöjan efter ett tag. Tänk på att den liksom ett par löparskor, slits ut med tiden. Ha aldrig långa fladdrande byxor.

 

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.