Blogg

Rörlighet för löpare och cyklister del 1

… även för alla andra typer av atleter med så klart. Kanske mest av allt för den stillasittande kontorsråttan.

Vi börjar med lite “lätt” öppningar och även en lite mer avancerad “ödla”. Kom ihåg att aldrig låta egot styra dig och forcera kroppen in i något som känns obehagligt. Obekvämt ok, men aldrig smärtsamt eller obehagligt på ett mindre kärleksfullt sätt. Nedan följer mina snabba töjningar i höften efter kvällens korta snabbdistans i löparskor, på skridskobana och januarislask.

Not till bilderna: Jag är extremt stel i min bröstrygg och har mina svagheter och obalanser, men jag jobbar på dem. 

Börja med att ställa dig i en “klassisk” höftstretch position. I med knäet i golvet. Är det obekvämt, lägg något mjukt under. Jucka fram höften. Alltså tippa höften genom att dra svanskotan neråt och framåt. Sätt i bakre fotens tår i golvet. Låt underbenet vara i riktning rakt bak med en rak linje från knäet. Gasa, tryck med foten, så du skjuter fram höften. Förläng ryggen utan att tappa höften.

Är du redo, gå vidare genom att skjuta fram främre knäet med en hand, precis som du ville trycka knäskålen bort ifrån höften. Bibehåll höften och förläng överkroppen genom att pressa handen uppåt ev “tippa” höften någon liten micro mm i sidled mot det böjda benet.

Sjunk ner i höften, fortsätt arbeta med bakre foten och pressa främre knäet bort ifrån dig.

 Påbörja att lirka med kroppen att komma djupare, genom att sätta händerna i golvet på insidan av främre foten. Akta så att knäet inte sticker ut och att du börjar tappa höften i sidled. Även om jag kikar ner i golvet på bilden, ska känslan vara att du drar ditt bröstben framåt. Svanka lätt.

Vill kroppen och inte egot in i ödlan, backa med bakre knäet och kom ned på underarmarna. Lägg i fotrygg, dra bröstben fram, svanka.

 

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.