Blogg

Hur man klär sig bäst för vintercykling

Vi har varit tokigt bortskämda med en varm höst och vinter – och jag känner mig lite chockad, som jag fått en ordentlig käftsmäll av snön och kylan. Jag som är varm i mitt element med allt vad det innebär, älskar vinter och minusgrader. Men ju mer tid jag rullar på två hjul – desto mer har jag börjat uppskatt varmare vintrar – om  jag inte ska åka skidor vilket jag så himla gärna helst gör med. Ja ni, ser lite motsägelsefullt. Hur som, det är kallt nu, och det biter tag ordentlig när man cyklar. Köldeffekten som kommer av fartvinden är inget man skojar bort.

Men ni vet, vill man ha snabbare ben och starkare hjärta och lungor – måste distanspassen in. De korta passen kan man överleva i kylan, men när det kryper nedåt i graderna och man passerar någon timme på sadeln, då brukar det vara kallt, på riktigt.

Mina tips för att hålla värmen är:

Satsa på bra grejor – de där slantarna extra för att hålla dig varm kommer du aldrig ångra – däremot kommer du ångra det bittert när fötterna är som isklumpar och du har tappat känseln.

Lager på lager – klassiker som fungerar i alla lägen. Jag svettas mycket oavsett temperatur, så för mig är dejt viktigt att hålla mig torr närmast kroppen. Jag kör ett tunt underställslinne för det mesta först och sedan adderar jag på med underställströja. Jackan jag kör med mest när det är som kallast är från Specialized och har windstoppertyg, är fodrad. och längre bak. Jag älskar features som hål och föste för lurar. Stora fickor och att den är längre bak.  Jag slänger oftast på mig en väst med som jag kan skala av eller på.

På benen kör jag också flera lager. Jag kör underställ även om det är förbjudet och sedan har jag ett gäng vinterbrallor i samma serie som jackan ovan. Windstopper, fodrade, vadderade och som man drar ned om skon så inget kommer in emellan.

Varma skor och ullstrumpor. Bäst. Vinterskor för cykel. Inget slår det. Inget slår i heller ullstrumporna. Favoriten är de som säljs nu i butik från Specialized.

Har funderat på att köra överdrag med och lägga i en värmesula. Jag brukar bli kall om fötterna när jag rullat upp mot 2-3 timmar och det ligger under minus 5 grader.

På händerna har jag lobstervantar. Ni vet sådana där man liksom har tre fingrar.

Mössa med windstopper och buff.

Glöm inte termovattenflaska (långt ord). Inget kul när det fryser i flaskan.

Och sedan –  är det för kallt. Spring istället en sväng och sätt dig efteråt en liten stund på trainer eller leta upp en bra cykelinstruktör och ta några klasser.

 

vintercykling

 

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.