Blogg

Hög eller låg kadens

Äntligen är det på tapeten ordentligt. Något som jag har försökt skaka om Cykelsverige med, sedan jag började instruera cykelklasser. Att gå ur takt. Att få oss att förstå att takt handlar om samma sak som att lägga på vikter på en body-pump-stång. Vi är alla olika. Och har olika förutsättningar. Vi är tränade olika. Och har olika behov och mål med vår träning, vilket betyder att vi behöver träna olika saker för att komplettera det vi är bäst på.  Det innebär att det inte går att likrikta och generalisera en siffra på ett pedalvarv i en cykelsal, om du vill vara en lyhörd instruktör som ser till deltagarnas bästa. Det gör det smått skrämmande att vi då i flera år, har tvingat våra cyklister att gå i takt till musiken och att musiken vi spelar främst och mest på klasser runt om, ligger mellan ca 124-132 i BPM vilket ger en kadens på 62-66 RPM. Där tränar vi alltså främst och mest våra deltagare. Och som vi vet, är det väldigt sällan den ena är den andra lik.

Sedan urminnes tider (det känns så när jag tänker på att jag instruerat spinning sedan slutet av – håll i er nu – 90-talet) har deltagarnas takt styrts av musiken eller instruktörens – väldigt sällan, inte ens idag, pratas det om fördelarna och träningseffekten på hög och låg kadens. Och att träna varierat i olika tempon för att få allsidigheten som cyklist och vanlig motionär.

Det är en träningssak att hantera hög kadens – och låg. Och bygger på dina individuella förutsättningar, inte instruktörens eller musikens takt.

Att få en siffra som säger att den här kadensen är den mest optimala är lika dumt som att säga att maxpulsen styrs efter ålder. Sedan kan man absolut säga att om man är tränad och därmed stark och uthållig i ett brett spann av olika kadenser, så vinner man sannolikt mest på att ligga i det högre registret. Men då krävs det också att du är bekväm där. Är du otränad och därmed ovan i ett tempo kommer det inte göra att du presterar bättre i det tempot utan förmodligen sämre.

Eftersom alla har olika träningsbakgrund, förutsättningar och mål är det viktigt att låta alla trampa i sin egen kadens, men även våga tvinga dom utanför sin comfort zone ibland för att utvecklas och få allsidig träning och därmed och stärka sina svagaste länkar och på sikt kunna prestera mer optimalt över ett större register förändringar.

Vi ska och bör acceptera mångfald och olikheter överallt i samhället – även i cykelsalen.

Hög eller låg kadens

Hög eller låg kadens

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.