Blogg

Härlig vintercykling med dubbad tur på Mälaren

Blå himmel utanför kontorsfönstret, en telefon som lukar lägereld från helgens skridskotur och ett inställt eftermiddagsmöte. Valet var lätt, jag slår ihop datorn och kopplar ur telefonen tidigare än planerat och tar en spontan hälsotimme. Det blåste på rätt kraftig när jag var ute på lunchen så det kändes betydligt kallare än de -4 termometern visade. Perfekt dag för vintercykling!

76f2f347c3f2ae690d66afb9cd1b7cb4

Skyndade mig hem och svidade om till cykelmundering. Tog på mig en ett ullunderställ och ett par wind bib från Craft och dubbla ullstrumpor. En tunnare långärmad tröja som lager två, buff och en jacka med vatten- och vindtät front från Craft . Eftersom jag inte planerade någon långtur och det var kallt tog jag på mig ett par tunna långkalsonger i ull UNDER cykelbyxorna och det funkade faktiskt helt okey. Men inget att rekommendera kanske för lite längre turer. Mössa, krabbvantar och skoöverdag i neopren åkte givetvis också på. Det tar alltid längre tid än jag tänkt komma iväg, jag ska sistaminuten ladda Gopro´n och cykeldatorn, fästa isdubbarna på ryggsäcken och pumpa däcken och checka kedjan. Sen måste jag kissa två gånger när alla kläder väl är på för att sedan halvvägs ner i trappen med cykeln på axeln komma på att jag måste fylla flaskan med varmt vatten istället för kallt innan jag kan rulla iväg.

I detta träningsblock är det viktigt att jag polariserar min träning, alltså träna lugnt när det ska vara lugnt och hårt när det är inplanerat hårda pass. Gärna inget mittemellan men det sket sig lite idag, idag blev det nog ett ”mellanmjölkspass”. Alltid när jag rullar ut på mtb får jag ett litet adrenalinpåslag vilket gör att pulsen går upp. Sen att de blåste av bara den gjorde att jag fick trampa rätt hårt tidvis för att ta mig fram…sen är det ju rätt kul att trampa på när vinden smeker en i ryggen. #Sorrynotsorry 🙂

84320c44a687bd777bc39b89d705c063

Jag har flertalet gånger sett män på smattrande hjul svischa förbi mig på isen när jag åkt långfärdsskridskor och känt att jag också måste prova. Så idag när jag fick chansen att åka hem tidigare rullade jag äntligen ut på isen. Väldigt stelt och försiktigt de första kilometrarna men allt eftersom dubben och jag byggt upp tilliten till varandra gick det riktigt bra! Har bara hört lovord om mina dubbdäck (Ice Spiker Pro) och jag instämmer, jag är sjukt imponerad av fästet. Dyra men värda varenda krona!

Att cykla på isen var ruskigt kul, flåsigt men det var framförallt magisk att fara fram i den krispiga solnedgången. Att det är fritt från backar är ju ett stort plus! 😉 Det jag behöver införskaffa till nästa gång är någon form av broddar till skorna. Var aldrig någon risk att jag drog omkull när jag satt på cykeln utan det var när jag stannade och satt ner foten som jag var nära ett par gånger. Tror att den enkla modellen som man trär över tårna skulle funka fint eftersom de andra större inte skulle funka med klossen. Provar mig fram och återkommer.

3f1fb7a7e6bfb053c72c1e504028c286

Visst skulle det vara kul att cykla iväg på en dagstur men eftersom säkerheten alltid kommer först kommer jag hålla mig på de plogade banorna. På långfärdskridskor är det en helt annan sak. Ska du ut och cykla på naturis är det bra om du har grundläggande kunskap om is och isdubbar runt halsen är lika obligatoriskt som hjälm. Ha gärna en kastlina på ryggsäcken om du har en sådan och åk endast på stabil och känd is och helst med sällskap så ni kan rädda varandra om det värsta skulle hända. När man åker långfärsskriskor kontrollerar man isens bärighet men jämna mellanrum med en ispik, något du inte kan göra från cykeln. Eftersom det smattrar rätt högljutt från däcken kan du inte heller lyssna på isen och på så sätt upptäcka svagheter på samma sätt som när du åker skridskor. Så tänk säkerhet, då blir det som roligast!

Jag trampade på i 38km innan jag styrde mig upp på fastlandet via strandkanten. Solen hade gått ner och temperaturen hade sjunkit till krispiga -8 och de var bara mina tår som var iskalla, resten av kroppen var jag varm och behaglig. Behöver också komma ihåg att lägga ner lampor i ryggan att ha på väg hem, det hann bli rätt mörkt. Detta är absolut något jag måste göra fler gånger men till helgen snörar jag på mig skridskorna igen!

Ha det gott och cykla säkert!

// Madde

Passa på att anmäla er till Vätternrundans MTB-camp i Omberg i April. Läs mer på: http://vatternrundan.se/mtb/mtb-camp/   Hoppas vi ses!

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!