Då var det förkylningstider i vårt avlånga land igen och den har verkligen boat in sig i mina bihålor och verkar inte vilja släppa taget…snart inne på vecka 2. Så, det är hög tid att koka ihop mitt dunderelixir igen för att ge immunförsvaret en hjälpande hand nu i hösten och vintern.
Man kan tycka att det inte är så farligt att inte kunna träna eller cykla på nån vecka men att inte kunna välja själv tär på mig. Att vara hindrad på grund av något jag inte kan påverka. Jag känner mig dålig och lat trots att jag vet att jag inte är det. Det känns som om all tärning innan varit förgäves, att jag är osund och ja lite plufsig.
Jag vet att det inte finns någon logik i det tankesättet och att det är självdestruktivt. Vi har alla våra demoner och min är min självkritiska sida, att jag sällan är helt nöjd över min egen prestation. Sp när jag inte kan prestera så tar jag det extra hårt. Problemet är väl mitt kontrollbehov, jag blir störd över händelser som jag inte kan påverka. Något som är positivt i det hela är väl ändå att jag är medveten om det och DET är en förutsättning till förändring.
Nästa varje dag (förutom på sommaren) och speciellt när jag är sjuk häller jag i mig en dryck som innehåller massor av ingefära och gurkmeja, ett avkok som är väldigt lätt att göra själv hemma. Den är inte bara bra i förkylningstider utan den är även toppen för ditt immunförsvar och dina leder.
Det här behöver du för att koka ditt dunderelixir:
- Ingefära efter behag (ta i här!) (Magisk rot som är både antiinflammatoriskt och smärtlindrande)
- Gurkmeja, ca ¼ av mängden av ingefära (Gurkmeja är en spännande ört och den gula färgen kommer från ämnet kurkumin som är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns)
- Ett par svartpepparkorn (Varför svartpeppar? Den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, har nämligen visat sig öka absorptionen och biotillgängligheten av Gurkmejans kurkumin)
- Några hela kryddnejlikor (I kryddnejlika finns en ämnet eugenol som är antiinflammatoriskt och har smärtlindrande egenskaper)
- Ca 7dl kokande vatten
- 1 citron
- Honung efter behag
Så här gör du avkoket:
Tidigare rev jag ingefäran och gurkmejan men det var tidskrävande och kladdigt, nu kör jag allt i mixern. Funkar toppen faktiskt!
Skala ingefäran och gurkmejan, skär ner den i mindre bitar och lägg i mixern. I med kryddnejlika och pepparkorn. Häll i ca 1 dl vatten och kör igång bladen. Mixa till en slät sörja. Slå på resten av det uppkokade vattnet och lägg på ett lock. Jag brukar låta det stå tills det svalnat men det ska räcka med 15-20min. Pressa i citronen och söta med honung efter behag. Sila avkoket och ställ i en flaska i kylen.
Ta dig en shot eller två varje dag å du kommer känna skillnad. Eller varför inte blanda i ditt tevatten eller i din smoothie?
Å du, tänk på att gurkmeja färgar allt den kommer i kontakt med så vill du inte ha gula naglar/fingrar bör du ha handskar på dig när du skalar den.
Ha det gott och cykla säkert!
// Madde