Blogg

Hej och välkommen!

Hej och välkommen till Paracykelbloggen. Den här bloggen kommer, som namnet vittnar om, handla om cykelgrenen paracykel. Jag kommer i den här bloggen försöka ge en inblick i vad som händer inom paracykel som tävlings- och motionsidrott och förhoppningsvis väcka mer intresse kring denna del av cykelsporten.

För er som aldrig hört talas om Paracykel så är ett samlingsnamn för flera tränings- och tävlingsdiscipliner som riktar sig till personer med olika typer av nedsättningar.  Det finns  4 cykeltyper att tävla inom, vilka är handcykel, tandem, trike och racer. Dessa är i sig fördelade över 13 olika klasser (beroende på skadeklass) vilka är definierade enligt internationella cykelförbundets regler.  Det finns inga åldersklasser i paracykel och därför kan alla från 16 år tävla både nationellt och internationellt. Vid nationella tävlingar används en särskilt framtagen faktortabell så att de fyra cykeltyperna i fyra olika klasser kan tävla oberoende av skadeklass eller kön. Paracykel är en gren i OS-programmet, så vi har ju en väldigt spännande höst framför oss med svenskar uttagna till Rio i september.

Är man intresserad att veta mer om Paracykel som tävlingsidrott eller är sugen på att testa Paracykling som motionsidrott finns det mer information på Svenska cykelförbundets hemsida.

Paracykelbloggen

Precis som namnet antyder handlar den här bloggen om Paracykling. Jag som driver den arbetar för tillfället inom projekt Paracykelakademin - ett projekt riktat till barn och ungdomar inom paracykel. Jag är också engagerad som ledare för paracykellandslaget och verkar som tränare för företaget Toppfysik.