Pleasure & pain. Njutning och smärta. Min vecka har kantats av dessa båda P:n, bestäm själv vad som är njutning och vad som är smärta i filmen…!
Ambassadören Jocke fick en annan typ av kroppsmålning på cykelmässan i helgen, det tog tydligen 4h att göra! Då kan vi också prata om ett visst mått av smärta (vara still så länge!) för att nå belöningen – ett konstverk!
Man skulle kunna säga att njutning och smärta är två ytterligheter på en ”härlighetsskala” men som trots deras avstånd tycks ligga varandra väldigt nära…
Cykelsmärta Typ 1
Kanske har du upplevt att ett riktigt hårt träningspass, ett som tvingar dig ur din bekvämlighet, att det trots sin plågsamma karaktär samtidigt känns väldigt bra?! Att någonstans mitt i det där slitet, med det lite snett hängande huvudet och den hårda andningen, att du precis där och då kan känna tillfredsställelse! Vad är det då som gör att man kan känna så?
Att någonstans mitt i det där slitet, med det lite snett hängande huvudet och den hårda andningen, att du precis där och då kan känna tillfredsställelse!
Kan det vara så att ett visst mått av smärta förhöjer njutningen?! Och kan DET i sin tur vara anledningen till att du vid upprepade tillfällen står ut med det där passet igen och på så vis blir starkare? Varför gillar vi träningssmärtan?
Fysiologin bakom
Smärta och njutning upplevs i hjärnan där hormonet Dopamin styr vår upplevelse av njutning. Det är en mekanism vi fått med oss i evolutionen för att säkra vår överlevnad. Att äta, ha sex och träna belönas högt eftersom dessa beteenden försäkrar att vi lever vidare. Smärta i sin tur är en signal vi fått för att veta att något är fel, att vi ska undvika beteendet som skapar känslan av smärta. Men ibland krockar signalerna mellan smärta och njutning.
Källan till reglering av både njutning och smärta sker i samma områden i hjärnan; Amygdala, Pallidum och Accumbenskärnan. Neuroforskarna Leknes och Tracey* som studerat neurobiologin bakom smärta och njutning fann en funktionell relation mellan upplevelserna. Smärta får njutningen att minska och belöningar (i hjärnan) ökar analgesia – som är lättnaden av smärta.
Smärta och belöning styr in oss mot Homeostas – ett balanserat tillstånd i kroppen. Att undvika smärta och söka belöning säkrar vår överlevnad. Men ibland krockar detta, till exempel när det krävs ett visst mått av smärta för att nå sin belöning. En idrottare står ut med smärta i sin strävan att vinna. Så är belöningen tillräckligt stor och viktig står vi ut med ett visst mått av smärta. Det är troligtvis härifrån uttrycket ”no pain, nog gain” kommer.
Det finns massor mer att ta upp inom området njutning & smärta, så kom gärna med dina tankar på min företagssida starktraning på facebook där jag delar inlägget.
Cykelsmärta Typ 2
Veckan som gått har varit lugn, bara 3 cykelpass. Det jag fått jobba hårdare med är att få ordning på nya cykeln…
Lyckades missa att använda karbon-pasta till sadelstolpen (förhindrar att stolpen kanar nedåt). Efter x antal lyft och åtdragningar av skruven för att sadeln sjönk, drog jag såklart sönder skruven och kunde inte längre få loss den! Gaaaah! Fick lite panik när inget verktyg bet. Lösningen blev ett akut samtal till vår hjälpsamma ”cykel-Henke” som hyr ut skotrar och fixar med alla typer av cyklar i byn. In med cykeln i bilen och upp till Henkes bod. Det knöt sig i min mage, skulle han få loss skruven och om inte vad tusan skulle jag göra då?! Jag såg framför mig en knäckt sadelstolpe och en repad ram… jag skulle aldrig förlåta mig själv om det blev resultatet av min miss.
Efter att ha testat samtliga nycklar och bits han kunde komma över i cykelverkstaden drog Henke fram borren!
Efter att ha testat samtliga nycklar och bits han kunde komma över i cykelverkstaden drog Henke fram borren! Vid det här laget vågade jag knappt titta, det gjorde ont i hela kroppen och jag hade inte ens närvaron att filma detta äventyr – så nervös var jag!
Borren fortsatte ljuda i omgångar mellan Henkes pauser för att backa och tänka. Och så efter vad som kändes som en EVIGHET hördes ”KLICK!”, det var skruv-huvudet som brast och jag höll andan. – ”Ja, nu släppte trycket”, Henke stod med borren i näven och längst ut satt det lilla skruv-huvudet fast. När han sedan enkelt drog ut sadelstolpen och konstaterade att den var oskadd så började jag andas igen. Det hade tagit 30 minuter och äntligen var mardrömmen över! -”du är min räddare Henke, TACK!”. Att jag behövde en ny skruv som passade bekom mig inte, hon var hel, min Bella Bianchi var intakt och vi skulle bli vänner igen!
Slutsats
1) använd karbon-pasta och 2) njutning/lycka är definitivt starkare efter upplevd smärta!
Stay Strong!
* Leknes, S. & Tracey, I. A common neurobiology for pain and pleasure. Science and Society, Nature publishing group 2008.
Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium och Thule.