Till helgen firar Cykelvasan tio år. Numera är loppet Nordens största MTB-lopp och över 24 000 cyklister räknas komma till start. Här ger 2013 års segrare Fredrik Ericsson sina bästa tips inför och under loppet.
Under Cykelvasans nio år som MTB-lopp har fler än 110 000 deltagare cyklat in på den mytomspunna upploppsrakan i Mora. En av dem är Fredrik Ericsson, som 2013 var först av alla över mållinjen.
– Jag hade ett uppehåll från tävlingscykling i tre år och när jag gjorde comeback var målet att vinna Cykelvasan. Det gick vägen och det var verkligen skönt att lyckas, säger han.
Sedan den egna cykelsatsningen lades ned har Fredrik lagt fullt fokus på andras dito. Redan för 15 år sedan grundade han Toppfysik och sedan dess har företaget erbjudit tränarstöd till cyklister på alla nivåer. Efter mer än 25 år som tävlingscyklist och fem starter på Cykelvasan vet han precis hur loppet ska tas.
– Det är en ganska lätt bana för de flesta men kan bli jobbigt om man satsar på att cykla fort. Det är framför allt elitaktiva som satsar på bra placeringar som kan få det kämpigt.
En lugn sista vecka inför loppet är att föredra. Samtidigt behöver man inte gå under jorden, tipsar Fredrik.
– Dagarna innan loppet tycker jag att man ska tänka på att inte göra något för ansträngande, både vad gäller träning och i vardagen. På så sätt kommer man pigg och fräsch till loppet. Det är de större ansträngningarna som bör undvikas.
– Har man tagit det lugnt några dagar inför är det inte fel att cykla lite lätt dagen innan. För många innebär fredagen resdag till starten, men har man möjlighet att komma ut en stund brukar kroppen reagera bra.
Rent tekniskt beskriver han banan som relativt lättåkt.
– Det finns inte många rötter och stenar som man behöver trixa sig över. Man kommer upp i hög fart och det skapas ofta klungor. Banan har några steniga partier så man får vara med på notorna och hålla fokus hela tiden. Framför allt för säkerhetens skull.
Väl vid starten och under loppet, vad gäller då?
– Man ska komma ihåg att det är ett långt lopp. Det är klassiskt att säga att man inte ska gå ut för hårt, men det går att poängtera gång efter gång. Jag lovar att alla hinner bli trötta.
– Första halvan ska man fokusera på att ta sig framåt på ett kontrollerat sätt. Det är mot slutet som man ska behöva kämpa och slita för att få ut det sista.
Mellan Sälen och Mora finns, precis likt under Vasaloppet, de klassiska kontrolldepåerna utplacerade. Och beroende på ambitionsnivå finns olika taktiker att ta sig an dem.
– Har man ett tufft tidsmål bör man undvika att stanna vid depåer, utan ha med sig allt från start. Men de flesta bör stanna för att fylla på energi och vätska. Det är en del av upplevelsen, att unna sig tiden att stanna i depåerna. Det brukar göra ett lopp trevligare.
– Sedan behöver man inte stå i en halvtimme vid varje depå. Men att ta sig tid för att morsa på andra och äta är ett bra tips.
Har du något sista tips att skicka ut?
– Värmen har varit en stor grej i sommar. Nu ser det inte ut att bli extremt varmt under loppet. Det kanske till och med kommer lite regn. Det är dumt att chansa, så se till att ha med en regnjacka av lättare modell.
– Du kanske får punktering eller går in i väggen och blir stillastående. Det är bättre att vara på den säkra sidan i fall det blir riktigt kallt.
Text: Johan Fransson
Foto: Privat
Fredrik Ericsson
Ålder: 40 år i september.
Bor: Grycksbo utanför Falun.
Yrke: Träningscoach och deltidsbrandman.
Började cykla: 1992.
Största meriter: Vinnare Cykelvasan 2013, svensk mästare på landsväg 2008, 13:e plats på VM i långlopp 2014, 20:e plats på landsvägs-VM 2008.
Cykelvasans lopp
Cykelvasasprinten: 10 augusti, en kilometer.
Cykelvasan Öppet Spår: 10 augusti, 94 kilometer.
Cykelvasan 90: 11 augusti, 94 kilometer.
Cykelvasan 45: 12 augusti, 45 kilometer.
Cykelvasan 30: 12 augusti, 32 kilometer.
Ungdomscykelvasan: 12 augusti, 32 kilometer.
Cykla köp- och säljmarknad
Vill du sälja eller köpa en startplats till Cykelvasan? Eller vill du hyra/hyra ut boende? Titta in på Cyklas köp- och säljmarknad här.