Gemensamt för cykelgymnasierna är att cykeldelen i din ansökan ska vara inlämnad senast 1 december 2024.
Artikel

Vill du gå på ett cykelgymnasium eller känner någon som vill det? Sök senast 1 december!

2024-11-22

Är du en ung och passionerad cyklist? Vill du kombinera din idrott med en gymnasieutbildning som stöder din utveckling både på och utanför cykeln? Då kan ett cykelgymnasium vara rätt för dig.

I Sverige finns fyra cykelgymnasier: Katedralskolan i Skara (RIG), Hagströmska gymnasiet i Falun (NIU), Sandagymnasiet i Jönköping (NIU) och Stjerneskolan, Torsby Idrottsgymnasium (NIU). I den här artikeln får du veta mer om vad ett cykelgymnasium innebär och vad de erbjuder för träning och utbildning.

Erbjuder professionell träning

På ett cykelgymnasium får eleverna tillgång till träningsprogram och coachning som är anpassad för att maximera deras potential som cyklister. Tränarna är ofta erfarna och kan hjälpa eleverna att utveckla sina färdigheter inom olika discipliner. Detta innebär att elever får både individuell feedback och möjlighet att delta i tävlingar och cykelspecifika aktiviteter som inte går att hitta på ett vanligt gymnasium. På de tre NIU-gymnasierna tränar man ungefär fyra gånger i veckan, men på RIG-gymnasiet tränar man ungefär sex pass i veckan inklusive tävlingar på helgen.

Balansera utbildning och träning

En annan stor fördel med skolorna är att de förstår vikten av balans mellan studier och träning. Gymnasieutbildningen är utformad för att stödja eleverna både i deras idrott och studier. Det betyder att det finns en flexibilitet för att anpassa studietider och provdatum för att passa tävlingar och träningsresor. Denna balans mellan skola och idrott gör att eleverna inte behöver välja mellan att vara en bra student eller en duktig cyklist.

Personlig utveckling som cyklist

På ett cykelgymnasium blir eleverna inte bara en duktiga cyklister sett till sin elitsatsning och resultat. Utan utvecklas även till goda cyklister vad gäller samarbete, struktur och motivation. Personliga egenskaper som kan vara värdefulla även utanför cyklingen.

Vad är skillnaden mellan RIG och NIU?

  • RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd (bidrag för att bo).
  • NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på NIU-orten garanteras inte en förstahandmottagning, eleven blir oftast mottagen i andra hand. (Kommunala huvudmän kan dock ha frivilligt samverkansavtal som, om hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ger eleven rätt till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd.)
  • Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU. Exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga delar.

Läs mer om elitidrott på gymnasiet på Riksidrottsförbundets hemsida. 

Text: Max Henriksson
Foto:  Shutterstock

Här är skolorna:

Katedralskolan i Skara (RIG)
Inriktning: Landsväg, mountainbike och även cykelcross.
Ansökan: Senast 1 december. Först gör du en ansökan till Cykeldelen.
De högst raknade konkurrerar sedan med övriga elever om platserna
till Katedralskolans olika program.
Läs mer här. 

Hagströmska gymnasiet i Falun (NIU)
Inriktning: Mountainbike (såväl XC-grenarna som gravity), landsväg och även BMX med inomhushall.
Ansökan: Senast 1 december. För att söka till Hagströmskas cykelinriktning krävs det att man gör två ansökningar: en ansökning till cykelinriktningen, och en till det tilltänkta gymnasieprogrammet.
Läs mer här. 

Sandagymnasiet i Jönköping (NIU)
Inriktning: Mountainbike.
Ansökan: Senast 1 december. De som går vidare i antagningen kallas till fystester och intervjuer 6–7 december.
Läs mer här. 

Stjerneskolan, Torsby Idrottsgymnasium (NIU)
Inriktning: Mountainbike (såväl XC-grenarna som gravity).
Ansökan: Senast 1 december.
Läs mer här.