Artikel

Victor cyklade till Kebnekaise

2016-10-12

Hallå där 

… Victor Egerbo, som i somras cyklade från Jönköping till Nikkaluokta och sedan besteg Kebnekaise. Varför då?
– Jag älskar att vandra i fjällen. När jag har åkt tåg genom Sverige har jag insett hur stort och långt vårt land är. Så när jag läste om Kropp Challenge* gick jag i gång på den tanken. Det blev också ett tillfälle att samla in pengar till Erikshjälpen.

Hur mycket cykelerfarenhet hade du sedan tidigare?
– Typ ingen. Så jag cyklade ganska mycket under våren, både själv och med andra. Men det är svårt att sätta sig in i hur det är att cykla 12–14 mil under flera dagar efter varandra. Det hinner man inte med under träning.

Hur svarade kroppen när du var i gång?
– Första veckan blev en chock för magen och jag fick magkatarr. Jag tror att det berodde på all prestationsångest och att det var första semesterveckan. Andra veckan fungerade kroppen förvånansvärt bra, även om jag så klart kände av lite i rumpan, knäna, axlarna och tårna, som de flesta cyklister gör när de cyklar längre sträckor.

Hur kommer du att minnas resan?
– Väldigt mycket sol, det var varmt dygnet runt. Jag kommer att minnas lastbilar som bromsade in, körde om sakta och visade väldig respekt. Även husbilar och husvagnar som inte brydde sig om att jag fanns utan gasade förbi – nära och med hög fart.
– Sedan kommer jag att minnas utsikterna, Sverige är vackrare ju längre norrut man kommer. Den befriande känslan av att cykla. Och hur mycket jag saknade min gravida fru.

Är du trött på cykling nu då?
– Nej, snarare tvärtom. Visst, under själva resan var jag lite trött på det och ville kasta cykeln i vattnet ibland. Men de stunder jag hade medvind och bara rullade var det en fantastisk upplevelse.
– Jag köpte faktiskt en ny racer idag och nu funderar jag på vart jag ska cykla framöver. Nu vet jag att det inte är några problem att cykla 15 mil, när man har gjort det dag efter dag minskar avståndet. Jag gjorde sex Vätternrundan på två veckor, så nu är jag sugen på den riktiga nästa år.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Adam Hegestrand


Kropp Challenge

Kropp Challenge är Renata Chlumskas projekt till minne av äventyr-aren Göran Kropp, som innebär att man ska cykla till Kebnekaise, bestiga berget och sedan cykla hem igen. Läs mer på
www.kroppchallenge.se.