Artikel

Vätternrundans hjulgran smyckade skånskt hem

2017-01-05

Dagen före julafton fick Leif Nilsson en annorlunda present. Den leverades av tomtemor – eller Gunilla Brynell Johansson som hon egentligen heter.
Det var nämligen Leif som budade hem Vätternrundans hjulgran-bidrag under Musikhjälpen 2016.

Först och främst var det till Motalaarrangemanget Julkul i Hamnen som Vätternrundan hade tillverkat sin speciella gran, med cykelkoppling. Men när väl 2016 års Musikhjälpen började närma sig kom idén att den skulle auktioneras ut.
– Vi på Vätternrundan vet hur långt ett brinnande engagemang och stort hjärta kan leda, och hur stor skillnad det kan göra, sade Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

Sagt och gjort. När budgivningen var färdig stod det klart att hjulgranens nya hem blev strax utanför Malmö, hemma hos Leif Nilsson.
– Jag cyklade mycket motionslopp när jag var yngre och har ett stort cykelintresse, samtidigt som jag gärna hjälper sådana som har det svårt. Sedan gillar jag lite konstiga prylar också. Så det var precis min grej, säger Leif.

På ”lillejul” – dagen före julafton – kom granen hem till honom, via Vätternrundans vd Gunilla Brynell Johansson. Och den nyinköpta dekorationen fick en hedersplats i vardagsrummet.
– Den är jättesnygg, med glitter och allt. Och den barrar ingenting heller, möjligtvis lite glitter, säger han och lovar att cykelträdet kommer upp lagom till nästa jul också.

Fjolårets tema i Musikhjälpen var kampen för att barn i krig ska kunna gå i skolan. Och det blev en rekordsumma – då över 49 miljoner kronor samlades in, nästan 18 miljoner mer än året innan. Utöver hjulgransauktionen startade Vätternrundan också insamlingsbössan #växlauppförbarnen som inbringade 8 850 kronor.

Text: Pierre Henriksson


 

Musikhjälpen

Musikhjälpen har sänts i december varje år sedan 2008. Syftet är att samla in pengar till ett projekt, genom att tre programledare stängs in i en glasbur. Under tiden sänder de radio och TV dygnet runt under en vecka, samtidigt som lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar. 2016 gick Musikhjälpen i Örebro, med programledarna Little Jinder, Kodjo Akolor och Howlin’-Pelle Almqvist.