Vätternrundans medarbetare gör ICA-Klassikern 2021. Medarbetarna på Vätternrundan står inför en kul utmaning. Under året ska de genomföra ICA-Klassikern. Från vänster: Andreas Lundgren, Oskar Sundblad, Monika Karlsson, Andreas Andersson och Britt-Louise Kempe-Karlsson.
Vätternrundan satsar på ICA-Klassikern Andreas och kollegorna Oskar Höglund (tv) och Oskar Sundblad (th) samlar på sig mil i skidspåren.
Anna Öhrström skidar ihop mil till ICA-Klassikern. Anna Öhrström i skidspåret under perfekta förhållanden.
Pierre Henriksson skidar ICA-Klassikern Utmaningen antogs av Cyklas redaktör Pierre Henriksson (th), som fick med hela arbetsplatsen på att genomföra ICA-Klassikern.
Artikel

Vätternrundan satsar på ICA-Klassikern

2021-02-05

I år är det upp till bevis. Både Vätternrundan-kansliet och Cykla-redaktionen satsar på att genomföra ICA-Klassikern. Reglerna är lika enkla som fördelarna är många – samla ihop kilometer i respektive gren och få såväl rabatter som erbjudanden längs resan.
   – Det är ett väldigt kul sätt för oss på jobbet att ha ett gemensamt träningsmål, säger Andreas Andersson på Vätternrundan.

Att arbeta med och samtidigt genomföra momenten i En Svensk Klassiker kan vara lite körigt. Därför passar ICA-Klassikern perfekt för medarbetarna på Vätternrundans kansli. Dels får deltagarna längre tid på sig för varje moment, dels finns det flera alternativa motionsformer som gör det hela mycket enklare.
   – Skulle det till exempel råda snöbrist där du bor under perioden för Vasaloppet kan du tillgodoräkna rullskidor, stavgång eller träning på en crosstrainer, säger Andreas, som var den som kom med förslaget att kansliet skulle genomföra utmaningen.

Pappa som har gett inspiration

Andreas nämner en rad fördelar med att genomföra ICA-Klassikern. Att det stärker lagkänslan för gruppen är en, att man får belöningar och att det i år kommer rekordmånga erbjudanden från ICA är en annan. Men allra främst håller han motionen man får och att initiativet främjar folkhälsan.
   – Den får inte glömmas bort. Pandemiåret orsakade mer stillasittande, men folkhälsan är så mycket bredare än ett virus. Man får inte glömma bort att vikten av att komma ut och röra på sig för att må bra, både fysiskt och mentalt. ICA-Klassikern kan du göra var och när du vill, i din egen takt, säger Andreas.
   – Inspirationen till utmaningen fick jag av min pappa. Han är inne på sitt tredje år och använder cykelmomentet som uppladdning inför sitt årliga mål att cykla Halvvättern.

Vilka är dina bästa tips till andra som ska genomföra ICA-Klassikern?
   – Börja med att få koll på alla tänkbara sätt att genomföra det aktuella momentet, hur du kan tillgodoräkna dina kilometer. Jag har exempelvis med mig mina gångstavar när jag hämtar mina barn på förskolan, säger Andreas.
   – Det är enkelt att skapa en lagkänsla i utmaningen. På jobbet har vi skapat en Messengergrupp där vi peppar varandra, delar med oss av bilder och filmer, men även skickar i väg lite gliringar om det behövs. Givetvis med glimten i ögat. Alla kan genomföra ICA-Klassikern. Kolla runt med grannar, vänner och släkt om de vill vara med och köra. Själv har jag säkrat upp grannskapet som jag brukar motionera med.

Fick tidningen Cyklas redaktion att haka på

Och inte bara grannskapet. Andreas skickade också utmaningen till redaktionen för tidningen Cykla och Cykla.se. Ursäkter som att det alltid är fullt upp under Cykelveckan går nu inte att komma runt. Därför var det inget snack när redaktören Pierre Henriksson mottog utmaningen.
   – Det kändes naturligt att haka på. Det handlar också om att föregå med ett gott exempel, med tanke på hur mycket vi skriver om kost, träning och hälsa. Det fanns ingen tvekan från någon på kontoret om att vi skulle anta utmaningen. De flesta är redan i gång och en har redan genomfört hela skidmomentet, säger han.

 Vad innebär ICA-Klassikern för gruppen?
   – Det blir ett sätt för oss att göra något tillsammans, något att snacka om på kontoret. Det i sin tur skapar en vi-känsla som ökar gemenskapen. Dessutom blir det ju så klart en grym motivation till att ge sig ut och röra på sig – året om. Förhoppningsvis tar någon det hela vägen och genomför den riktiga Klassikern framöver, säger Pierre.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Det här är ICA-Klassikern

En rolig och peppande aktivitet för dig som vill röra på dig och samtidigt få belöningar och rabatter på hälsosam mat. Samtliga aktiviteter utgår från de lopp som inkluderas i En Svensk Klassiker (Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet). Men här behöver du inte genomföra hela sträckan på en dag, i stället har du två–tre månader på dig för varje aktivitet.

I siffror

Antalet registrerade användare: 15 000.
Värdet på belöningarna: 4 000 kronor.

Läs mer på ICA-Klassikerns webbplats.

Längd, period och grenar för respektive lopp
• Vasaloppet, 90 kilometer, 1 december–31 mars.
– Längdskidor, stavgång, crosstrainer, rullskidor, stakmaskin och kälke med stavar.
• Vätternrundan, 315 kilometer, 1 april–30 juni.
– Vanlig cykel, Mountainbike, spinning, testcykel, el-cykel och armcykel.
• Vansbrosimningen, 3 kilometer, 1 juli–31 augusti.
– Simning inomhus, Simning öppet vatten, kajak och roddmaskin.
• Lidingöloppet, 30 kilometer, 1 september–30 november.
– Löpning, gång, löpband, rullstol.