Johan Nyström har cyklat Vätternrundan elva gånger. I sommar är det dags igen.
Han brukar cykla loppen på egen hand och kommer så göra i år också. Men den här gången på hemmaplan i Luleå.
Idrott, motion och En Svensk Klassiker är några av Johan Nyströms största intressen.
Artikel

Utmaningen som peppar Johan Nyström

2020-05-28

Norrbottningen Johan Nyström gillar utmaningar. Om bara några veckor stundar nästa. Då ska han cykla 315 kilometer på egen hand för att klara av Min Vätternrundan.
    – Det blir en speciell upplevelse, säger han.

Han har genomfört Vätternrundan elva gånger. När Johan Nyström nu ska klara dussinet blir det på ett annorlunda sätt – hemma i Norrbotten.
    – Jag hade ju helst velat göra det på plats så klart. Nu blir det inte på samma sätt, men det är bara att gilla läget, säger han.

Det är fortfarande drygt 30 mil som ska avklaras, men den här gången har han inte 20 000 medcyklister vid sidan om. Trots att Johan och alla andra cyklister i år har möjligheten att dela upp sträckan och cykla den under hela Cykelveckan, har han bestämt sig för att göra det i ett svep.
    – Det känns bättre i själen och det känns mer på riktigt då.Det är klart att det blir en extra utmaning mentalt. Men jag gillar utmaningar och det blir en engångsupplevelse utöver det vanliga, säger han.

Med bara ett par veckor kvar håller han på att planera sin runda för fullt. Och det finns gott om fina cykelrundor i trakterna kring hemstaden Luleå.
    – Jag bor ganska nära en väg som är poppis bland cyklisterna i Luleå-området, som går mot Boden. Men det finns många fina vägar och man hittar enkelt häruppe.
    – Vad gäller Min Vätternrundan gäller det att tänka extra på var det finns ställen att stanna på, där man köpa tilltugg och så vidare.

Han har cyklat i stort sett under hela sitt liv, även om det har blivit alltmer ju äldre han har blivit.
    – Det är en enkel, bra och rolig träningsform som ger fina upplevelser och gör att man kommer ut i naturen.

År 2006 cyklade han Vätternrundan för första gången och nästa år siktar han på att vara tillbaka för att återigen ta sig runt sjön. En upplevelse Johan Nyström verkligen rekommenderar. För det finns massa saker som gör evenemanget unikt, menar han.
    – Folkfesten. Att vara tillsammans med många likasinnade, soluppgången, bansträckningen och allt runt omkring – alla funktionärer, publik och deltagare. Det är helt enkelt en fantastisk upplevelse.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Johan Nyström

Ålder: 32.
Bor: Luleå.
Yrke: Distributör på Svensk Hemleverans Norr AB.
Familj: Singel. Mamma, pappa och lillebror.
Intressen: Idrott, träning och En Svensk Klassiker i största allmänhet. Dömer fotboll och innebandy på fritiden.