Höst och vinter är perfekt för såväl cykling som träning, menar Helena Enqvist.
Helena Enqvist driver en av Sveriges mest omtyckta cykelbloggar, som du hittar på helenaenqvist.se.
Artikel

Ut och njut av höst- och vintercykling

2018-11-26

Minusgraderna är här och vintern är på väg med stormsteg. Den perfekta tiden att kunna njuta av både cykling och träning i stort, menar cykelprofilen Helena Enqvist.

Helena Enqvist driver en av Sveriges största och mest omtyckta cykelbloggar och beskriver sig själv som en endorfinberoende träningsnörd. Tillsammans med Elna Dahlstrand spelar hon dessutom in en podd om hur det är att leva ”cykligt”.
   Här tipsar Helena om hur man ska ta sig an hösten på sin cykel.
   – Hösten är perfekt för att släppa loss litegrann och bara njuta av cyklingen. Själv cyklar jag gärna ut på -fikaturer tillsammans med kompisar under den års-tiden, säger hon.

Även om temperaturen stadigt sjunker behöver det inte alls vara särskilt komplicerat att komma ut.
   – För många tar det stopp när de märker att de inte har ”rätt” kläder och utrustning, men mitt tips är att bara sticka ut och prova sig fram. Man behöver inte alltid köpa nytt, utan börja med att kolla vad som redan finns i garderoben. Skidkläder fungerar ofta lika bra.
   – Cykelsäsongen tar aldrig slut. Den byter bara skepnad efter årstiderna.

Träning

Hur ska man träna under hösten och vintern?
– Jag kan bara utgå från mig själv och jag ser hösten som en bra viloperiod om man har varit ute och kört mycket under sommaren. Det kan vara kul att testa på annan träning, som att gå till gymmet till exempel.
   – Man kan frångå de strukturerade passen och bara köra lite lugnare. Cykla för att det är roligt och njut av den. Leta efter riktiga guldkorn att cykla på under nästa säsong, gärna med kompisar.

Kläder

Måste man köpa cykelkläder anpassade för årstiden?
– Har man nyligen börjat cykla behöver man inte köpa specifika höstkläder att cykla i. När det börjar bli lite kallare går det att använda skidkläder om man har det. Ett tips är att investera i långfingrade handskar samt arm- och benvärmare.
   – Lager på lager är det som gäller. Ta inte på de varmaste kläderna, utan plocka av ett lager om det blir för varmt i stället.
   – Vindjacka och vintercykelskor står emot väta och fukt och kan vara bra att använda.

Prylar

Vilka prylar är ett måste?
– På hösten blir det mörkt tidigare på dygnet och att använda riktigt bra lampor och reflexer är ett måste. Kör man MTB kan man fundera på om det behövs grövre däck om det är lerigt i skogen.
   
– Pannlampa är en typisk pryl som är bra att ha när man är ute i skogen. Har man bra lamputrustning brukar det kunna förlänga cykelsäsongen.
   – Jag bor i Östersund och här brukar snön komma redan i oktober. Jag använder vinterdäck för att få bättre fäste i marken, men det beror så klart på var man bor.

Upplevelser

Vad finns att uppleva i cykelväg?
– Har man möjlighet att åka till fjällen borde man cykla i skoterspåren på en fatbike. Det är otroligt häftigt och man får komma ut på tur på ett helt annat sätt, framför allt när solen värmer på. Det vill jag att många ska få uppleva.
   
– Sedan finns det en del lopp ganska långt in på hösten som man kan cykla. Att anmäla sig till lopp kan man göra för att behålla motivationen uppe.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat, Hasse Gustafsson