En stor ungdomssatsning har på bara några år lett till en femdubbling av antalet barn och ungdomar. Därför tilldelas Kvänums IF SilverEmmas Stipendium 2021. Kvänumcyklisterna Ida Ossiansson, Tilde Evaldsson och Felicia Henttonen på Junior World Series i tjeckiska Nove Mesto.
Emma Johansson SilverEmmas Stipendium lanserades under Cykelmässan 2018. Sedan dess delas det ut årligen till en förening eller organisation som är framgångsrik på att främja unga kvinnors utveckling inom cykelsporten.
Ida Ossiansson, Tilde Evaldsson och Molly Millved inför resan till ungdoms-EM i Pila, Italien, 2019. Ida Ossiansson, Tilde Evaldsson och Molly Millved inför resan till ungdoms-EM i Pila, Italien, 2019.
Kvänum tog storslam i den totala sammanställningen i Västgötacupen 2021. Här är Tilde Evaldsson, Ida Ossiansson och Amanda Wilhelmsson på pallen. Kvänum tog storslam i den totala sammanställningen i Västgötacupen 2021. Tilde Evaldsson, Ida Ossiansson och Amanda Wilhelmsson hamnade alla på prispallen.
Några yngre cyklister från Kvänums IF under en av alla Zwift-träningar med klubben. Några yngre cyklister från Kvänums IF under en av alla Zwift-träningar med klubben.
Artikel

Ungdomssatsning gav Kvänums IF stipendium

2021-10-27

En stor ungdomssatsning har på bara några år lett till en femdubbling av antalet barn och ungdomar i Kvänums IF. Därför tilldelas klubben SilverEmmas Stipendium 2021.
    – Det känns fantastiskt. Roligt att få ett kvitto att vi är på rätt väg och gör bra saker, säger Jonas Karlqvist, ledare i klubben.

Stipendiet instiftades 2018 i stjärncyklisten Emma Johanssons namn och delas ut årligen till en förening som främjar unga kvinnors utveckling i sporten. I år går det till Kvänums IF, som under många år har arbetat aktivt för att behålla och öka antalet ungdomar i allmänhet och tjejer i synnerhet i klubben.
    – Det var för sju–åtta år sedan som klubben inledde den här satsningen. Vi såg att många ungdomar, framför allt tjejer, som kom upp i de övre tonåren slutade att cykla. Och vi ville göra något för att hålla kvar dem i sporten, säger Jonas Karlqvist.

Stark gemenskap ökade antalet cyklister

Något som gav effekt. Från att ha varit omkring fem–sex är tävlingsgruppen med ungdomscyklister nu uppe i nästan 30. Totalt snittar Kvänum uppemot 70 ungdomar per träning. Hemligheten? Enligt Jonas Karlqvist stavas den en stark gemenskap, roliga blandade träningar och inte minst att vara med på många tävlingar.
    – Träning har vi året runt, både inom- och utomhus. Vi satsar också mycket på tävlingar, där vi ledare ser till att stötta ungdomarna med allt runt omkring så att de kan fokusera på sin cykling. Det kan handla om alltifrån mek och cykeltvätt till boende och mat.
    – Sedan har vi många andra aktiviteter som också ökar trivseln, exempelvis träningsläger, tacokvällar eller upptaktsträffar, säger Jonas Karlqvist.

Äldre hjälper yngre

I motiveringen till stipendiet tar juryn bland annat upp föreningens mentorssystem mellan de äldsta och yngsta kvinnliga aktiva.
    – Det kan handla om att de åker tillsammans till träningarna eller umgås på andra sätt. Att de lär känna varandra även utanför cykelbanan. Det gör att vi har fått många 12–13-åriga tjejer som är nya i sporten att fortsätta.
    – Vi anser att det både blir roligare och bättre stämning om man har en blandad grupp med både killar och tjejer.

”Huvudmålsättningen är att alla ska med”

Jonas är en av många engagerade ledare i klubben, som har störst fokus på bredden.
    – Huvudmålsättningen är att alla ska med. Vi har inga krav på resultat, utan det viktigaste är att viljan ska finnas. Däremot har vi märkt att om man har bredden så kommer resultaten också per automatik. Vilket inte är så konstigt när man fortsätter att cykla dag in och dag ut, året runt.

Vad inspirerar dig som ledare att lägga ner så mycket tid på det här?
– Visst, det kräver ett stort engagemang av några eldsjälar. Vi är ganska många som tur är. Men här finns det en Kvänumsanda och ett hjärta kring cyklingen som är påtaglig. Det gör att man som ledare och förälder vill engagera sig och lägga ner tid. Vi har också en stöttande styrelse som vill satsa på ungdomarna.

Stipendiet är värt 30 000 kronor

Förutom äran innebär också SilverEmmas Stipendium att Kvänums IF får 30 000 kronor. Pengar som kommer väl till pass när satsningarna fortsätter under det kommande året.
    – Vi kommer att fortsätta se till att våra cyklister får tävla, såväl här hemma i Sverige som utomlands. Så pengarna kommer väl till pass.

Nästa fredag ska delar av Kvänums IF åka till Göteborg för att ta emot stipendiet av självaste OS-silvermedaljören Emma Johansson.
    – Det är ganska många av tjejerna som vill följa med. Förhoppningsvis kan vi äta lunch ihop och få höra hur det är att vara tjej och cykla på den allra högsta nivån.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

 

Jonas 3 tips för att skapa en stark ungdomsverksamhet:

  • Skapa en vi-känsla och gemenskap.
  • Ha roliga, tuffa och blandade träningar.
  • Våga ge er ut och tävla – i klubbregi. Ta med buss och klubbtält.

SilverEmmas Stipendium

SilverEmmas Stipendium instiftades 2018 i elitcyklisten Emma Johanssons namn. Det delas ut årligen till en förening som främjar unga kvinnors utveckling inom cykelsporten. År 2021 är stipendiet på 30 000 kronor. Bakom stipendiet står Emma Johansson och Björn Delin, Nice Events Scandinavia.

Motiveringen till årets stipendium lyder:

Stipendiet går till en förening vars ungdomssida har vuxit enormt, tack vare kontinuitet och stora satsningar på gemenskap. Föreningens inställning att ”det finns plats för alla” i kombination med organiserade aktiviteter hela året, både i form av träning men även exempelvis mek-kvällar och cykelvård, gör att cykelkunskapen blir bredare. Att föreningen har lagt stor vikt vid kvinnliga ledare, och dessutom skapat ett mentorsystem mellan deras äldsta och yngsta kvinnliga aktiva, tillför en unik sammanhållning som verkligen fungerar. Deras långsiktiga tänkande och kontinuerliga strävan efter utveckling är något som juryn värderar högt.

Juryn för 2021 års stipendium består av: Emma Johansson, Björn Delin, Nice Events Scandinavia, Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet, samt Åsa Eriksson, Shimano.