Mattias Reck som till vardags är proffstränare, men har nu tagit fram träningsprogram till Vätternrundan för de som siktar att cykla på 10, 12 respektive 15 timmar.
Mattias Reck.
Artikel

Träna med Mattias Reck inför Vätternrundan

2020-01-04

Han har tränat såväl internationella som svenska storcyklister och varit förbundskapten. Under våren vägleder proffstränaren Mattias Reck från Guided Heroes dig inför Vätternrundan 315 km. Följ hans träningsprogram vecka för vecka och få en skönare tur runt Vättern i sommar.

 Det är ett halvår kvar till den 55:e upplagan av världens största cykelmotionslopp. Och därmed också dags att börja träna. Under hela våren kommer du att få hjälp att förbereda dig inför loppet på Cykla.se tillsammans med Mattias Reck och Guided Heroes.
    – Tanken är att man ska få en hälsosammare vår och sommar, samtidigt som programmen ska vara så pass trevliga att de som följer dem verkligen ser tjusningen i att cykla, säger Mattias Reck.

Den 49-årige Mattias Reck vet vad han talar om. Han är en av Sveriges mest erfarna cykeltränare, som bland annat jobbar i WorldTour-laget Trek-Sagafredo för tillfället. Men under våren är det inga proffscyklister han kommer att vägleda inför Vätternrundan.
    Programmen finns i tre versioner – Sub10, Sub12 och Sub15 – beroende på vilket mål man har med sin runda.
    – Det vänder sig alltså till en väldigt bred målgrupp, förutom de snabbaste elitmotionärerna. Från de som ska cykla under tio timmar, vilket är ganska tufft, till de som har en lättare målsättning. Sub15-programmet skulle lika väl kunna vara Sub17, säger Mattias Reck.

Starten är måndagen den 6 januari, då programmet för de första fyra veckorna publiceras på Cykla.se. När det börjar närma sig slutet presenteras nästa och så fortsätter det sedan under våren. Dessutom kommer Mattias Reck också att komplettera varje månadsprogram med ett antal filmer som förklarar programmen.
    – Det kommer att vara tydligt och stå exakt vad man ska göra. Januari till mars kommer vi att bygga kondition och sedan framåt våren blir det allt längre pass för att vänja kroppen.

Hur kommer programmen att skilja sig åt?
– Genomgående för alla uppläggen är att de kommer att ha tre fasta pass i veckan, där två är lite kortare och hårdare medan ett är längre och lugnare. Sedan kommer de så klart att se olika ut beroende på ambitionsnivå.
   
– För att göra det enkelt är det grunden vi bygger all träning på. Sedan byggs det på lite mer för Sub10, som också har bonuspass, medan det är mer flexibelt och lugnare för Sub15.

Behöver man vara tränad sedan tidigare för att kunna följa programmet?
– De som ska cykla Sub10 behöver ha en hyfsad grundkondition sedan tidigare. Däremot kan man gå direkt från att vara soffpotatis till att klara av Sub15, säger Mattias Reck och lovar att man klarar sin målsättning om man följer programmet från punkt till pricka.
    – Det kan jag så gott som garantera!

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Mattias Reck

Ålder: 49 år.
Bor: Göteborg.
Yrke: Cykeltränare (och SO-lärare).
Familj: Fru Lisa och två barn, Gustav och Ella.
Intressen: Konst.
Aktuell: Har tillsammans med Guided Heroes tagit fram tre träningsprogram inför Vätternrundan, som publiceras månad för månad på Cykla.se.