Av alla lopp under Cykelveckan är det Tjejvättern som har kommit Ulrika Olsson närmast hjärtat. I år ska hon ta med sig ett antal debutanter för att få dem att känna samma känsla.
– Tjejvättern är det lopp som bidrar till mest cykelglädje, säger Ulrika.
Egentligen hade inte tänkt cykla något lopp alls i år. Med studentfirande på hemmaplan fanns helt enkelt inte tiden. Men när loppen flyttades till hösten tänkte Ulrika om.
Nu ska hon leda en grupp förstagångscyklister från Sveriges största cykelcommunity She Rides.
– Det blev ett väldigt spontant beslut. Men vi hade grupper till både Vätternrundan 315 km och Halvvättern, då var vi ju tvungna att ha en till Tjejvättern också. Det var perfekt att det blev framflyttat, säger Ulrika Olsson.
Vill locka fler kvinnor till cyklingen
Och det är en grupp av nybörjarcyklister som Ulrika kommer att ha med sig. Inget som dock är särskilt nytt för henne. Under flera år drev hon exempelvis Tjejklungan i hemstaden Växjö, som ett sätt att locka fler kvinnor till cyklingen.
– Jag har märkt att många tjejer tycker att det är svårt att komma in i sporten. Särskilt om man är helt ny och varken van vid en landsvägscykel eller att cykla i grupp.
Det var också med delar av det gänget som hon tog sig an Tjejvättern 2017.
– Av alla mina rundor under Cykelveckan är det just den som slår allt. Att få uppleva och dela den glädjen med tjejerna. De hade i stort sett aldrig cyklat i grupp och det var superhärligt att se när de upptäckte vilken skillnad det gjorde. Inte minst uppför Omberg. När de tog sig upp där var reaktionerna mest: ”Hur gick det där till? Vi klarade av det!”, säger Ulrika och skrattar.
– Att få vara med om det var häftigt. Och det är lite därför jag kör den varianten nu igen.
Ledare för cykelnätverket She Rides
Den här gången är det dock i egenskap av ledare för det stora cykelnätverket She Rides, där hon har varit med i stort sett sedan starten. Föreningen som har som målsättning att sänka ribban, locka fler kvinnor till cykelsporten och välkomna alla cyklister oavsett kön till sporten och därmed göra den mer jämställd. Ett bra sätt är att inleda med Tjejvättern, menar Ulrika.
– Även om tio mil är långt, är det inte sååå långt. Det handlar inte bara om tider och rekord, utan alla vill utmana sig själva på sitt sätt och det tycker jag att man får se på Tjejvättern. Det är verkligen en riktig folkfest och det mest avslappnade loppet med en stor blandning av cyklister. Det är ingen som tycker att det är konstigt oavsett om man har en racer eller en cykel med korg där fram.
”Öppet dörren för många”
She Rides har funnits med på Cykelveckan under många år. I takt med att föreningen och communityn växer har de också utvecklat en arbetsgrupp för klubbens Vätternåkare där bland annat Lina Tjäder och Ulrika håller i taktpinnen.
Klubben, som har växt till Sveriges största cykelcommunity, involverar tusentals cyklister och består dessutom av en förening med över 500 medlemmar samt ett elitlag på damsidan i MTB och ett masterlag på herrsidan.
– Det är fantastiskt och har öppnat dörren för många i en mansdominerad sport. För egen del har det också betytt otroligt mycket. Inte minst har jag fått möjlighet att träffa människor över hela Sverige, som jag aldrig hade mött annars.
Vad är det som har lockat dig?
– Det är så många aspekter. Det är som en medicin för mig. Jag mår otroligt bra av det, framför allt i knopp och själ. Att det är nyttigt för kroppen också… det får man på köpet. Jag älskar att cykla ensam, men också att sitta i en klunga med andra och känna njutningen…
Precis som hon förväntas göra på Tjejvättern tillsammans med det övriga gänget i klungan den första helgen i september.
– Det är en väldigt speciell känsla att få gå i mål och uppleva det tillsammans med andra.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat