Nils van der Poel
Artikel

Till OS via Vätternrundan

2018-02-09

2018 är det äntligen dags för OS-debut för den svenska skridskotalangen Nils van der Pohl. Något han har drömt länge om. Inte minst sedan han missade OS i Sotji 2014 med minsta möjliga marginal. Samma år cyklade han såväl Vätternrundan som Halvvättern och Cykla träffade honom efter målgången av Halvvättern. Då var målet tydligt – att nå de olympiska spelen i Pyeong Chang. Nu är det äntligen dags. 

Här är reportaget som publicerades i Cykla 4–2014.


Han missade OS i Sotji med bara en bråkdels sekund. Nu satsar Nils van der Poel på att nå Pyeongchang om fyra år. Första stoppet? Halvvättern.
– Som skridskoåkare har du din tunga period under sommaren och då är cykling det bästa komplementet, säger han.

Det var en rejält trött Nils van der Poel som cyklade i mål under Halvvättern. Tiden hamnade på 3 timmar och 40 minuter efter en riktigt tuff avslutning. Men då var han också inne i den värsta delen av försäsongen. Eller mer, som han själv beskriver det, som en försäsong till försäsongen. Som uppbyggnad för uppbyggnaden.
– I skridskoåkning och cykling använder man samma muskelgrupper, till skillnad från löpning då man lägger mer kraft på baksidan av låren. Och det vill man inte ha, säger han.

Under försäsongen är träningsdosen extremt hög och då blir det också mycket cykling för Nils van der Poel. Tröskelintervall – där intensiteten ökar ända fram till mjölksyran kommer fram – backcykling och backlöpning är några av momenten under sommaren. När det handlar om att bygga upp styrkan är cyklingen basen i träningen.
– I princip är det samma position för ryggen i cykling som i skridskoåkning och benen trycker du ifrån med på ett liknande sätt. Så det är ett fruktansvärt bra komplement, säger han.

I början av mars tog Nils van der Poel hem JVM-guldet på 5 000 meter i norska Bjugn. Ett guld som i alla fall överraskade honom själv. Han hade nämligen precis missat säsongens stora målsättning med bara någon hundradel – OS i Sotji.
– Efter det hade jag inte riktigt några förhoppningar på resten av säsongen. Det fick bli som det blir, tänkte jag. Dessutom var två olympier med i startfältet, säger Nils van der Poel.

Han hade en tidig startplats och själva loppet beskriver han som prickfritt. Till och med som det bästa loppet i hans liv. Ett lopp som är bra att ha med sig till kommande säsongs satsning på såväl junior- som seniorvärldscupen.
– Målet är att etablera mig som senior. Men jag har fortfarande ett år kvar som junior och förhoppningen är att ta ett guld till i JVM. Jag hoppas även kunna kvala in till distans-VM, men då krävs det att jag är bland de 25 bästa i världen, säger han.

Det är i uthållighetsgrenarna som Nils van der Poel är som bäst. I skridsko handlar det om 5 000 och 10 000 meter. Men även i andra idrotter gillar han långdistans. Han beskriver sig själv som seg och att han är som gjord för längre distanser. I år cyklade han både Halvvättern och Vätternrundan. Både för att det är en rolig grej och för att hålla träningsdosen uppe under försäsongen.
– Det ger mer motivation under sommaren när man kan göra lite roliga grejer. Jag försöker ha som målsättning att hitta olika motionslopp på cykel och löpning som jag kan ställa upp i.

Det stora målet för framtiden är OS i Pyeongchang om fyra år. Då är Nils van der Poel 22 år och har fortfarande flera år kvar som riktigt duktig skridskoåkare. De flesta långdistansåkare peakar nämligen först i 30-årsåldern. Träningen är helt upplagt i fyraårsperioder för att vara som bäst ett OS-år. Nils van der Poel tror att mellanåren för svensk skridsko nu är över och han hoppas få med sig ytterligare två åkare till OS 2018.
– En målsättning är att vi tre ska köra lagtempot i Pyeongchang. Så det blir fyra års slit nu …

Text och foto: Johan Larsson


Nils van der Poel

Född: 25 april 1996.
Bostadsort: Trollhättan & Västerås.
Förening: SK Trollhättan.
Aktuell: Gör OS-debut när han åker 5 000 meter skridskor i OS i Pyeongchang.

Herrarnas 5 000 meter äger rum söndagen den 11 februari, med start 8.00 svensk tid.

Källa: Svenska skridskoförbundet