Hela funktionärsgruppen samlad under loppet runt Vättern. ”Det är kuperat runt Dalby och Zinkgruvan, och det går upp och ner, men det är njutbar cykling på fina vägar”, säger Eva-Lena Frick.
Påfyllning av välbehövlig energi på ett av depåställena under loppet.
Artikel

Tidigare vd:n: ”Den nya sträckan kommer att bli jättebra!”

2021-08-11

Eva-Lena Frick, tidigare vd på Vätternrundan, ger den nya bansträckningen runt Vättern tummen upp.
    – Det var en riktigt fin cykelupplevelse, till och med bättre än vad jag hade föreställt mig.

Eva-Lena ingick i en grupp av runt 40 cyklister som den gångna helgen cyklade runt Vättern i den så kallade Funktionärsvättern. Här handlar det om samma sträcka som ska köras den 3–4 september, men utan några uppbyggda depåer.
    – Mellan 2004 och 2015 cyklade jag minst ett varv runt sjön varje år, i alla möjliga väder, och 2016 blev det Vätternrundan ”på riktigt”. Men sedan dess har jag inte cyklat runt Vättern, säger Eva-Lena.
    – Och jag måste säga att helgens runda var den bästa hittills, utan en enda incident. En superduperbra cykeldag, helt enkelt.

Efter att ha varit inställd förra året är det nu dags för Vätternrundan igen. En annorlunda runda så till vida att den cyklas vid en helt annan tidpunkt under året och på en ny avslutande bansträckning.
    – Det kändes lite spännande att svänga vänster på riksväg 50 i stället för höger, och sedan köra in i Askersund, men jag är säker på att den nya sträckan kommer att bli jättebra.
    – Visst, det är kuperat runt Dalby och Zinkgruvan, och det går upp och ner, men det är njutbar cykling på fina vägar. Och så är det lättcyklat från Godegård och ner till målet i Motala.

Många minnesbilder under loppet

Eva-Lena Frick arbetade som vd på Vätterrundan under tolv år innan hon 2016 flyttade norrut och blev vd för Vasaloppet. En roll som hon hade fram till hösten 2020. Kopplingen till Vätternrundan finns dock kvar då hon sitter med i styrelsen i Motala AIF Idrottsallians.
    – Självklart innebar loppet minnesbilder efter alla år i Motala och jag är stolt över att ha fått vara med och bygga upp Vätternrundan som varumärke. Både tidigare vd:n, Gunilla Brynell-Johansson, och nuvarande, Oskar Sundblad, har slitit hårt under pandemin, så det känns verkligen roligt att loppet nu äntligen kan köras igen.
– Men självklart gäller det att vi fortsatt håller ut och gör vad vi kan för att stoppa smittspridningen. Något som jag vet att Vätternrundans organisation ständigt arbetar med.

Hur mår kroppen efter de 315 kilometrarna runt Vättern?
– Den mår alldeles prima. Jag var lite stel i nacke och axlar efteråt, man är inte van vid att sitta på sadeln i 10,5 timmar, men det gick över efter någon dag.
    – Så nu laddar jag för nästa funktionärsrunda som blir Halvvättern på lördag (14 augusti). Även det en sträcka som bjuder på fantastisk natur och cykling.

Något tips att ge alla cyklister som ska ta sig an den nya bansträckningen den 3–4 september?
– Stanna och fyll på med vila och energi i den sista depån i Godegård. Här håller jag helt och hållet med Vätternrundans träningsexpert Mattias Reck. Det här depåstoppet kommer att vara extra viktigt för kroppen inför de avslutande milen in till målet i Motala.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat