Det blev en sjätteplats för Ella Holmegård när VM i sprint avgjordes i Kina.
Ella var nöjd med prestationen, även om slutplaceringen inte blev lika bra som förra VM:et. Då kammade hon hem en silvermedalj.
Artikel

Svenska VM-framgångar i Kina

2018-11-09

Förra året blev det ett silver. Den här gången fick Ella Holmegård nöja sig med en sjätteplats, när VM i sprint-MTB under fredagen avgjordes i Chengdu, Kina.
    – Jag är jättenöjd med prestationen. Resultatet var inte lika bra, säger hon till Cykla.se.

 Cykla når den 18-åriga MTB-talangen när hon precis har avslutat sitt race och tagit sig tillbaka till hotellet. Ella Holmegård, med två raka SM-segrar och en silverpeng på senaste VM i bagaget, hade siktet inställt på medalj.
Efter en tät semifinal kvalificerade hon sig till B-finalen där hon låg i topp hela vägen fram till upploppet.
    – Jag blev omåkt av en norska med 150 meter kvar och blev sexa. Jag har haft en bra känsla alla dagar och prestationen är jag jättenöjd med. Men resultatet var inte lika bra, säger hon.

Utöver sprint-MTB (XCE) avgörs ytterligare två grenar – BMX Freestyle och trial – under världsmästerskapet och Sverige har sex stjärnor på plats. Under onsdagen knep det svenska triallaget en femteplats när lag-VM avgjordes och under fredagen kom Anton Olstam åtta i herrklassen i XCE. I trialtävlingarna har Nadine Kåmark tagit sig till helgens finaltävlingar.

Ella beskriver VM-dagarna som hektiska. Efter att ha anlänt under tisdagseftermiddagen fick gänget promenera banan under onsdagen.
    – I går fick vi för första gången träna på banan och kunde klocka vilka vägar som går snabbast att cykla. Vi testar också alla svåra sektioner i hög fart då det är ganska stor skillnad vilken hastighet man tar sig an dem.

Närmast väntar en axeloperation för Göteborgstjejen efter en krasch på ett träningsläger för ett och ett halvt år sedan.
    – Jag drog axeln ur led och när den hoppade tillbaka hamnade den inte riktigt rätt. Röntgenbilderna har visat att jag har fått artros på leden och nyckelbenet. Förhoppningsvis kan jag få en framtid utan konstant smärta.
– Efter operationen väntar två veckor utan cykling innan jag börjar med grundträningen. Sedan kör jag världscupen redan i mars som det ser ut nu.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Den svenska VM-truppen:

Ella Holmegård, XCE
Anton Olstam, XCE
Nadine Kåmark, trial
Joachim Nymann, trial
Alexander Karlsson, trial
Rasmus Lidén, trial