Artikel

Förväntansfullt inför damernas VM-linjelopp: ”Allt kan hända”

2019-09-27

I helgen är det dags att utse världens bästa linjeloppscyklister. Fem svenskor står på startlinjen och Cykla.se har fått ett snack med ett av de stora svenskhoppen.
– Jag vill otroligt mycket , men vi får se om benen säger samma sak, säger Hanna Nilsson.

I helgen avslutas veckans stora VM-fest i landsvägscykling i brittiska Yorkshire med seniorernas linjelopp. Damerna inleder under lördagen och Sverige kommer med ett fem kvinnor starkt lag.
– Vi har kanske inte samma topp, som vi hade när Emma (Johansson) var aktiv. Men nu har vi styrkan i antalet duktiga cyklister i stället. Vi har ett bra lag här och flera kort att spela på. Allt kan hända på ett VM, säger Hanna Nilsson.

Tillsammans med triatleten Lisa Nordén, Sara Nordén, Clara Lundmark och Emilia Fahlin försvarar Hanna Nilsson Sveriges färger. Och hon medger att det är något speciellt med ett världsmästerskap.
– Visst är det så. Det finns en anledning till att alla vill toppa formen till och vara bäst just på VM. På många sätt är det större än OS för oss cyklister. Det är så mycket på spel och man har hela nationens förväntningar på sin axlar. Samtidigt som det är press inifrån också. Men i de flesta fall lyckas man hålla det under kontroll och då är det en bra form av press, säger Hanna Nilsson, som gillar atmosfären kring mästerskapet i Storbritannien.
– Det är en trevlig region och fina vägar. Dessutom är britterna väldigt bra på att komma ut och heja också. I ur och skur.

Många, däribland förbundskaptenen Lucas Persson, ser just Hanna som det största svenskhoppet under loppet. Själv är hon lite osäker på sin form.
– Det har varit lite upp och ner de senaste veckorna. Och säsongen har inte riktigt blivit som jag hade hoppats på förhand. Jag hade någon krasch i våras och det har varit relativt ojämnt under året. Så det kan bli riktigt bra … eller pannkaka. Jag vill otroligt mycket, men vi får se om benen säger samma sak! säger hon.

Såväl damernas som herrarnas linjelopp sänds på SVT. Något som Hanna Nilsson  uppskattar.
– Vi har inte så många lopp som går på tv, särskilt inte vi tjejer. Så det är klart att det är stort. Det är vårt sätt att visa upp sporten på, samtidigt som det är kul att de hemma kan titta också, säger hon och radar upp anledningar till att man ska titta på loppet.
– Det är den roligaste sporten att titta på, alla kategorier. Det är dynamiskt, aggressivt och händer säker hela tiden. Om du går ifrån tv:n i fem minuter kan förutsättningarna vara helt annorlunda. Så är det inte i många andra sporter, säger Hanna Nilsson.

Och till sist, vem är favoriten?
– Marianne Vos. Jag tävlade mot henne för ett par veckor sedan och det är helt otroligt vilken form hon är i. Liksom alla nederländskor, som nästan är lika bra allihop.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Niklas Wallner


VM:s linjelopp

Dam elit (lördag 28 september) – 149 kilometer

Start: Bradford, 12.40.
Målgång: Harrogate, cirka 17.00 (beräknad)
Svenska cyklister: Hanna Nilsson, Lisa Nordén, Sara Penton, Clara Lundmark, Emilia Fahlin.
Sänds i: SVT 1/SVT Play från 12.35. Kommentatorer: Björn Becksmo och Emma Johansson.

Herr elit (söndag 29 september) – 285 kilometer

Start: Leeds, 09.40.
Målgång: Harrogate, cirka 16.40 (beräknad)
Svenska cyklister: Lucas Eriksson och Kim Magnusson
Sänds i: SVT 1/SVT Play från 09.35. Kommentatorer: Björn Becksmo och Emma Johansson.