Artikel

Svensk VM-succé i Kina

2017-11-13

Vi tröttnar aldrig på svenska cykelframgångar. Senast i raden är Nadine Kåmark och Ella Holmegård, som åkte hem med varsin silvermedalj från VM i Chengdu, Kina.
– Wow, det är en fantastisk känsla. Svårt att smälta, säger trialcyklisten Nadine Kåmark.

Med en fjärdeplats i den totala världscupen i färskt minne åkte Nadine Kåmark med gott självförtroende till trial-VM. Målsättningen var att gå till final och 24-åringen satsade hårt i kvalet.
– Jag har gått till final i alla världscuptävlingar under året, så jag hoppades kunna ta mig vidare från kvalet. Jag fick bra flyt i åkningen direkt och blev fyra. Väl i finalen kände jag att det inte fanns något att förlora, säger Nadine.

Med en skön känsla i kroppen stod hon tillsammans med fem andra tjejer redo för finalheatet.
– Det var bara att köra på. Visserligen var det nervöst, men jag trodde hela tiden att det kunde gå vägen. Efter tre av fem sektioner kändes det riktigt bra, jag var med i striden om medaljer och gick runt med positiva känslor i kroppen. Jag kunde cykla med ett leende på läpparna och hade ett bra självförtroende. När jag väl fick beskedet om silvermedaljen blev jag så lycklig. Det var helt fantastiskt!

Den närmaste tiden blir det full fokus på examensjobbet innan hon startar uppladdningen inför nästa säsong. Då med ännu högre målsättning.
– Nu vet jag hur det fungerar att vara med. Målet måste ju ändå vara guld nästa år.

De blågula framgångarna slutade inte med Nadine Kåmarks medalj. Ella Holmegård kammade även hon hem silvret i damernas sprinttävling i mountainbike (XCE). Dessutom kom Joachim Nymann femma i herrarnas trial.

Text och foto: Johan Fransson


Trial

I trial är de viktigaste faktorerna stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Utmaningen är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Något som är speciellt med cyklarna är att det inte finns några sadlar.