Måns Möller på väg för en god sak på sin senaste resa.
Måns Möller och Christer Skog har varit ute på ännu ett cykeläventyr.
Cykelvård är minst lika viktigt när man är ute på en 220 mil lång cykelresa.
Artikel

Succé för insamling av pengar till barn med särskilda behov

2018-07-28

Det är själva äventyret som lockar komikern Måns Möller. Att cykla och inte veta vad som kommer bakom nästa kulle eller backkrön.
– Det är upptäckaren i mig som drar. Motivationen är att se och uppleva nya saker, inte samma sträcka varje gång, säger Måns, som tidigt i somras kom hem från ett cykeläventyr med 220 mils cykling på 13 dagar.

Tillsammans med vapendragaren och kompisen Christer Skog har Måns genomfört ännu en cykelresa för att samla in pengar till Viggo Foundation. En stiftelse grundad av Måns där pengarna oavkortat går till barn med särskilda behov (ADHD, autism, asperger) och deras möjlighet att kunna utöva någon idrott.
Årets resa gick genom Sverige och Danmark och resulterade i 150 000 insamlade kronor.
– Helt fantastiskt, säger Måns.
– De här pengarna räcker till att låta 18 familjer få åka på läger. Man ser tydligt vart pengarna tar vägen och att det ger något direkt när man gör på det här sättet.

När Måns Möller ringer upp har han precis avslutat dagens repetition av den nya stå-upp-showen ”Världens historia – den osminkade sanningen” som han gör tillsammans med Özz Nûjen.
– Just nu håller vi på att öva in dansnummer till showen. Jisses, vi övar sex timmar om dagen så man är rätt slut när man kommer hem…

Viggo Foundation startades för några år sedan i kölvattnet av att Måns egen son, Viggo, har autistiskt syndrom med lätt utvecklingsstörning. Efter en period av växande frustration av att ”sådana där barn” inte var lätta att ta hand om i föreningslivet beslöt han sig att göra något åt saken.
Fokus har sedan dess varit att samla in pengar för att på lång sikt kunna utveckla en träningsmodell som passar barn med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF.
– Nu kör vi sommarcamp i Sälen varje år och Viggoklassikern och Viggoloppet i Stockholm. Nästa år kommer vi även att starta cykelverksamhet och ett cykellopp i samma anda som Viggoloppet, säger Måns och poängterar vikten av cykling hos barn.
– Cykling är nyckeln till att få kompisar, att kunna umgås. Tänk dig ett gäng barn som vill cykla i väg och bada eller leka och att ett barn inte kan följa med på grund av han eller hon inte kan cykla?

Det första Liam sa efter cykelturen var att ”jag ska bli världsmästare”. Den känslan är större än att sätta världsrekord.

Måns berättar om lille Liam som fanns med på sommarlägret 2016. Liam trodde inte att han kunde lära sig cykla, men så…
– Plötsligt så stack han iväg med cykeln alldeles själv. Du skulle ha sett hans min när han insåg att jag inte sprang med honom och höll i cykeln.
– Det första Liam sa efter cykelturen var att ”jag ska bli världsmästare”. Den känslan är större än att sätta världsrekord.

Insamlingen till stiftelsen startade 2015 när Måns och Christer bestämde sig för att cykla 420 mil över USA. Året efter satte duon nytt världsrekord genom att cykla snabbast över Europa 620 mil på 29 dagar och fem timmar.
Och i juni i år var det alltså dags igen.
– Det var riktigt roligt, jag ramlade inte en enda gång, haha, säger Måns och berättar om en olycka under USA-turen när han ramlade och bröt fyra fingrar:
– Då var det lite tufft, jag kunde ju inte bromsa ordentligt efter det…

Årets resa startade med knappt 50 mils cykling från Gnesta till Västervik och sedan ner till Karkskrona – stundtals på E22.
– Jo, det var lite griscykling där, inte undra på att en del tutade, men vi hade inte tid att ta några andra vägar. Men efter det blev det riktigt fin cykling, säger Måns.

Därefter gick turen vidare till västkusten och Halmstad. Från Helsingborg gick färden över till Danmark och Helsingör, vidare till Själlands Udde och norrut över Jylland till Fredrikshamn. Därifrån blev det färja till Göteborg och vidare till Mariestad, Ludvika, Falun och Hudiksvall.
– Danmark var en höjdare, där har de cykelvägar som gör det lätt och smidigt att cykla. Samtidigt såg man barn på racercyklar, det gör man inte hemma. Det var verkligen en väckarklocka, säger Måns och passar samtidigt på att rosa den så kallade Kattegattleden på den svenska västkusten:
– Det var en riktig höjdare.

Som om inte den planerade rutten var nog tog grabbarna även en bonusetapp på 25 mil från Söderhamn till Stockholm.
– Jukka Kuusela från Skoda Cycling Team kom och körde med oss den sträckan och det var riktigt utvecklande. Det är kul att cykla med någon som är så mycket bättre än en själv, man lyfter liksom till en annan nivå.

Väl hemma i Stockholm igen kunde duon se tillbaka på många roliga minnen och möten med personer och föreningar som arbetar ideellt för att låta barn med särskilda behov få möjlighet att utöva fysisk aktivitet.
– Målet är att skapa uppmärksamhet och på så sätt samla in pengar som delas ut till en bra sak. Och även om man är trött när man kommer hem så har man en skön känsla i kroppen.

Vad som står på cykelprogrammet nästa år är inte spikat, men det finns en dröm.
– Vi har cyklat och fikat oss genom USA och därefter genom Europa till Uralbergen. Nu vore det kul att cykla på samma breddgrad efter bergen och vidare till Vladivostok, säger Måns.
– Det kräver ju en del logistik, men visst vore det coolt att kunna säga att man har cyklat jorden runt..?

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat, Johan Levin


Viggo Foundation – Insamlingsstiftelsen Idrott för Barn i behov

En insamlingsstiftelse grundad av Måns Möller som har ett stort engagemang och erfarenhet av vad som krävs för barn i behov (ADHD, autism, asperger) och deras möjlighet att idrotta. I nuläget finns oftast ingen plats för dessa barn i befintligt svenskt föreningsliv. Barn i behov kräver ofta lite extra resurser och målet är att uppmuntra föreningar/föräldragrupper att starta egna sektioner för barn i behov.
Föreningen Kung över livet har representanter som hjälper stiftelsen att fördela pengarna från detta projekt