Linda Jacobsson blogg. I ett blogginlägg skriver Linda Jacobsson att hon vill se fler damcyklister som vågar. "Det är kul att utmana sig själv och jag vill lära känna fler duktiga cyklister", säger hon.
Linda på touringäventyr i USA. Flera gånger har Linda och sambon Marcus gett sig av på touringäventyr. Den ena gången cyklade de genom det stora landet i väst.
Linda Jacobsson och sambon Marcus Svensson. Linda och sambon Marcus Svensson.
Porträttbild Linda Jacobsson. Linda Jacobsson cyklar för CK Master och drömmer om att kunna göra mer av det hon älskar. Bland annat att cykla, både snabbt och långt. I sommar cyklar hon Tjejvättern tillsammans med 15 andra tjejer från olika städer.
Artikel

Linda drömmer om ett liv på cykeln – vill få fler att våga

2021-03-09

Linda Jacobsson vill se fler tjejer som visar att de är duktiga på cykeln. I ett blogginlägg uppmuntrar hon fler att våga utmana sig själva.
    Men allt handlar inte om höga watt-tal och att cykla snabbt.
    – Min dröm i livet är att kunna lägga full kraft och energi på det jag älskar, till exempel att cykla, säger hon.

Det är inte svårt att förstå att Linda Jacobsson älskar cykling. Är det inte tävling på Zwift eller landsvägarna ger hon sig gärna ut på touringäventyr med sambon Marcus Svensson. Och i sommar ska hon tillsammans med ett gäng duktiga tjejer ta sig an Tjejvättern.
    – Det har funnits i mina tankar sedan i höstas, att samla tjejer som vill cykla loppet tillsammans. Just nu är vi 16 tjejer från flera olika städer med fokus att ha kul samtidigt som vi vill köra snabbast av alla, säger hon.

Vill få fler tjejer att våga

Just det där att cykla fort är en del av sporten som Linda brinner för. Och hon vet att det är fler som känner likadant. Däremot tycker hon att det är alldeles för få, nya damcyklister som vågar visa att de är duktiga på cykling, såväl på träning som i lopp.
    – Kanske handlar det om rädslan att det är få tjejer som är med, att man ska bli ifrånkörd eller behöva visa vad man går för. Min uppfattning är att det framför allt handlar om yngre tjejer.

Det blir extra tydligt på tävlingar på Zwift, menar Linda, som själv cyklar på den högsta nivån. Där vill hon gärna ha sällskap av fler tjejer framöver.
    – Jag har sett att ungefär en tredjedel av tjejerna i gruppen under lätt skulle klara av att cykla i samma som mig. Det gör mig lite frustrerad när det finns tydliga spelregler på vilken klass du ska köra i, beroende på ditt wattsnitt. Jag tror att det blir roligare för alla inblandade om det är fler som är med och vågar ta plats.
    – Det är kul att utmana sig själv och jag vill lära känna fler duktiga cyklister och utvecklas tillsammans. Jag vet att det finns fler tjejer som kan, men inte vill visa det. Det kan vara av en så konstig anledning att de inte ser någon chans att vinna.

Bloggar om sitt liv på cykelsadeln

Linda cyklar för CK Master och systerklubben Aktivitus Sports Club. Vid sidan om det bloggar hon om sina äventyr på cykeln. Däribland om sina touringresor med sambon. Då har de packat allt de behöver för att överleva och sedan bara gett sig av.
    Bland annat för fyra år sedan, när paret cyklade från hemstaden Göteborg hela vägen ned till Dubai.
    – Vi var ute i sex månader och cyklade ungefär tio mil per dag. Det är som att backpacka på cykeln, en helt fantastisk upplevelse där cyklingen kommer på köpet.
    – Tittar jag tillbaka har vi gett oss i väg 2015, 2017 och 2019, så det borde vara dags i år också. Men i coronatider är det inte lika lättvindigt att ge sig ut. I stället får man fokusera på det som går att göra utifrån förutsättningarna.

Som till exempel vad då?
– Jag hoppas att det går att åka på träningsläger i sommar, kanske i Europa. Jag är dessutom anmäld till ett stort gran fondo i Österrike i augusti som går att likna vid Österrikes egen Vätternrundan. I övrigt försöker jag bara att njuta av min passion i livet, säger Linda.

Vad drömmer du om?
– Min dröm är att leva ett enkelt liv med god hälsa, att kunna lägga full kraft och energi på det jag älskar, till exempel att cykla. Jag skalar hellre av på annat för att kunna må bra. Lyckas jag spara pengar hade det varit riktigt kul att ha en lägenhet i Frankrike, ett ställe att ta emot vänner, hänga på och kunna njuta av cykling.
    – Men just nu vill jag lära känna fler cyklister, utvecklas tillsammans och må bra. Min plan att cykla Tjejvättern är en del i det.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Linda Jacobsson

Ålder: 26 år.
Bor: Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Sambon Marcus Svensson.
Sysselsättning: Jobbar med kundtjänst och sociala medier på KappAhl.
Klubb: CK Master.
Ambassadörsuppdrag: Specialized Concept Store i Göteborg, Biehler Brand Rider.
Bästa med cykling: ”Utmaningarna, naturupplevelserna och sällskapet”.

Vill du cykla Tjejvättern i sommar?

I år är Tjejvättern planerad att cyklas den 12 juni. Loppet är en utmaning enbart för tjejer och kan tas an såväl ensam som i grupp. Loppet ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

Du kan läsa mer och anmäla dig på Mina Sidor!