Oktober är här och det blir allt mörkare. Därför ökar vikten av att ha rätt belysning på cykeln.
– Det handlar inte bara om hur starkt lampan lyser. Glöm inte att tänka på räckvidd och vilken riktning som lyset har, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.
Under sensommaren har försäkringsbolaget Folksam gjort ett stort test av cykelbelysning. Testrapporten, som blev offentlig under tisdagen, visar att merparten av lamporna är godkända – men också att flera inte riktigt håller vad de lovar i sin märkning. (Se lampornas olika betyg i bildspelet eller i faktarutan nedan.)
– Ofta väljer man belysning som gör att man ses av andra, inte så att man ser själv, säger Helena Stigson.
Det var efter en diskussion med Vätternrundan om hur säkerheten kan höjas under loppet som Folksam kom på tanken om att göra ett test av cykelbelysning. De tog kontakt med Vi Bilägare och fick lov att använda sig av deras avancerade belysningslaboratorium. Under den första delen har Folksam testat elva lysen, en siffra som kommer att öka framöver.
– Bakgrunden är att vi och Vätternrundan vill kunna ge rekommendationer om vilka lampor som ska användas under loppets mörka timmar. Planen är att testa fler under perioden fram till loppet, men eftersom det är hög tid att använda belysning släpper vi det första testet redan nu.
– Vi har utgått från ljuskäglans längd, bredd och vertikala spridning. Det visar sig ganska tydligt att det inte alltid är de med höga lumen-tal som är det bästa valet. Det säger bara hur mycket ljus som lämnar lampan och inte på vilket sätt.
Helena Stigson berättar också att det också spelar stor roll vilken typ av cykling man ägnar sig åt. I terräng är det exempelvis viktigt att omgivningen och terrängen syns, medan belysningen på en landsvägscykel ska lysa upp vägens beskaffenhet. Allt för att undvika olyckor.
– Över hälften av cykelolyckorna mellan oktober och mars sker i skymning eller mörker. Och det är ännu högre siffra vad gäller singelolyckor, och de allra flesta beror på brister i vägbanan. Med en bra belysning har man möjlighet att upptäcka dem i tid, säger Helena Stigson.
– En viktig rekommendation är därför att vinkla lampan nedåt. Det gör också risken att blända mötande trafik mindre för en landsvägscyklist. Speciellt när ljusstyrkan är hög.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Folksam