I år siktar Barncancerfonden på att Spin of Hope blir ett rekordevent. Kanske till och med världsrekord i antal spinningcyklister under ett evenemang. I år siktar Barncancerfonden på att Spin of Hope blir ett rekordevent. Kanske till och med världsrekord i antal spinningcyklister under ett evenemang.
Artikel

Spin of Hope firar 15 år och siktar på rekordevent

2023-03-17

I år firar Barncancerfondens Spin of Hope 15 år. Och det görs med högt satta mål. Förutom att slå rekord i insamlade medel är förhoppningen också att ha fler spinningcyklister än någonsin.
    – Vi ropar inte hej än, men redan nu har vi fler anmälda än det nuvarande världsrekordet, säger projektledaren Malin Paulsson.

Har du tänkt att köra spinning lördagen den 25 mars? Då är du inte ensam. Med drygt en vecka kvar är det redan över 5 000 anmälda till årets Spin of Hope. Barncancerfondens stora vinterevent som finns till för att samla in pengar till barncancerforskningen.
    Glädjande siffror efter några pandemiår med minskande deltagarantal.
    Det är inte bara ett stort antal. Det ser ut att bli ett nytt rekord i antal spinningcyklister som deltar. Till och med ett nytt världsrekord då det tidigare, som låg på 3 509 personer, är på väg att ryka all världens väg.
    – Vi har varit sugna på revansch. Vi ropar inte hej förrän vi är i mål, men det verkar vara många som tycker att det är kul att spinna igen och äntligen få delta i fysiska event utan smittspridning, säger Malin Paulsson.

Antalet arrangörer har återigen öket

Också bland arrangörerna verkar intresset ha ökat.
    – Vi hade ett tapp under pandemin även där, men börjar sakta men säkert ta oss upp igen. I fjol var det 60 arrangörer, jämfört med 160 för några år sedan. Nu är vi uppe i 93 från Kiruna i norr till Malmö i söder – alltifrån stora gymkedjor till lokala anläggningar, säger Malin Paulsson och fortsätter:
    – Det är också kul att många av dem hittar på extragrejer och vill göra mer än att bara arrangera ett spinningpass. Jag väntar med spänning på vad alla ska hitta på. Engagemanget är superroligt, säger hon.

Största eventet för Barncancerfonden under året

Spin of Hope är Barncancerfondens största event under året. Ett evenemang som drar in betydelsefulla pengar till barncancerforskningen och stöd till drabbade barn och familjer. Men vikten av arrangemanget är större än bara den insamlade summan, menar Malin Paulsson.
    – Att så många bryr sig om frågan betyder mycket för alla barn och familjer som går igenom en tuff tid just nu. Det är ett enormt stöd, säger hon.

Var kommer du att befinna dig den 25 mars?
– Jag ska hälsa på Friskis & Svettis i Skanstull. Men dessförinnan kommer vi på Barncancerfondens kansli att cykla tillsammans dagen innan och starta festen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Barncancerfonden

Fakta om barncancer

Varje dag får ett barn i Sverige cancer, och 85 procent av de som drabbas överlever. Forskningen går framåt, men vissa diagnoser går än idag inte att bota. Bland de som överlever drabbas ungefär 70 procent av sena komplikationer, antingen från behandlingen eller sjukdomen i sig.

Källa: Barncancerfonden

Om Barncancerfonden

Barncancerfonden finansierar forskning som möjliggör effektivare och mer skonsamma behandlingar som är elakare mot cancern men snällare mot barnen. Dessutom erbjuder Barncancerfonden stöd för drabbade familjer och barncanceröverlevare.

Sedan starten för drygt fyrtio år sedan har Barncancerfonden haft en tydlig uppgift – att bekämpa barncancer, med målet att varje drabbat barn ska överleva och leva ett gott liv.

Som den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige har Barncancerfonden bidragit med över 3,5 miljarder kronor till olika forskningsprojekt. Det är möjligt tack vare bidrag från privata givare, företag och organisationer.

Läs mer om Barncancerfondens arbete på www.barncancerfonden.se