Rickard Unge är taggad för Min Vätternrundan, som också blir hans debut i Vätternrundan-sammanhang.
Uppladdningen inför Min Vätternrundan har mestadels skett i Thailand där han bor delar av året.
Min Vätternrundan kommer Rickard att cykla i området kring Stockholm, där han har sin svenska hemvist.
Artikel

Stockholm blir arenan för Rickards Vätternrundandebut

2020-05-20

Han fann cyklingen för två år sedan. Nu såg Rickard Unge fram emot att cykla runt Vättern för första gången. Men Vätternrundandebuten får i stället bli på hemmaplan. Efter en något annorlunda uppladdning – i Thailand.

Stockholmaren Rickard Unge ville hitta något roligt sätt att röra på sig. Så för ett par år sedan köpte han en pendlingshoj. Det blev starten på en ketchupeffekt. Snart var också såväl en racer som mountainbike inköpta och Rickard började ge sig ut på vägarna alltmer.
    – Det är en jättebra motionsform som gör att man mår bättre. Jag gillar att det är en sport med lite fart i, samtidigt som det är väldigt socialt, säger han.

Efter att ha genomfört ett par andra lopp blev han i höstas sugen på att även anmäla sig till världens största cykelfest – Cykelveckan i Motala.
    – Först tänkte jag på Halvvättern, men sedan kände jag att jag behövde en större utmaning. 15 mil hade jag ju redan cyklat, och då anmälde jag mig till Vätternrundan 315 i stället, säger Rickard.

Förberedelserna började han tidigt under våren – i Thailand, där han har ett hus och tillbringar delar av året. Han åkte dit i februari och tanken var den här gången att stanna i två månader och sedan komma hem till den svenska våren. Men så kom coronapandemin i vägen.
    Restriktionerna har dock varit sådana att han har kunnat cykla och förbereda sig inför vad som komma skall i juni.
    – Jag har över 400 mil i benen, så själva distansen känner jag bekväm med. Jag är verkligen laddad för att göra Min Vätternrundan när jag kommer hem, säger han.

Planen är att komma hem till Sverige och Stockholm nästa vecka. Framför allt har han längtat till att ge sig ut på vägarna i de svenska temperaturerna.
    – Det ska bli kul att komma hem, där man kan andas på ett helt annat sätt. Här har det varit så varmt och asfalten blir superhet. Men det har varit bra uppladdning, för det är jättejobbigt och man blir väldigt trött, säger han och skrattar.

Hur är det att cykla i Thailand?
– Det är ganska mycket trafik, men den tar väldigt bra hänsyn till oss cyklister. Sedan får man faktiskt cykla på motorvägen, där det är breda vägrenar. När man ska cykla långt är det perfekt, får då kan man bara ligga och mala på en schyst väg.
    – Det är ett cykelland där många cyklar. Men de är inte alltid noga med att köra på rätt sida, så man får hänga med och det går inte att titta ner hela tiden.

Rickard Unge sticker inte under stol med att han blev besviken när Cykelveckan ställdes in.
    – Jag satt in i det sista och hoppades på att det skulle bli ett lopp ändå, även om jag nog innerst inne förstod att så inte skulle vara fallet. Först blev jag lite deppig, jag hade ju förberett mig så bra. Sedan insåg jag att jag inte bara har cyklat bara för Vätternrundan, utan att det är resan som kanske är det viktigaste. Därför kändes det jättebra när man fick göra Min Vätternrundan i stället.

Han kommer att cykla alla 31,5 milen på en dag. Uppemot dubbelt så mycket som den längsta sträckan Rickard har gjort på en och samma gång tidigare. Vilken rutt har han dock inte bestämt än.
    – Det finns väldigt många fina sträckor i Stockholmsområdet. Vanligtvis cyklar jag gärna ut mot Vaxholm eller ut på öarna. Men Min Vätternrundan kommer jag troligtvis att köra runt Mälaren eller mot Katrineholm- och Trosa-hållet. Det beror också lite på om jag gör det själv eller cyklar tillsammans med någon annan.

När Min Vätternrundan är avklarad i juni, börjar förberedelserna inför nästa år. För han är redan inställd på att genomföra det ”riktiga” loppet 2021.
    – Jag valde att flytta min starttid till nästa år, så planen är definitivt att köra i Motala då.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Rickard Unge
Ålder: 47.
Bor: Enskede.
Familj: Man och fyra cyklar.
Yrke: E-commerce – category manager.
Intressen: Foto och cykling.