Artikel

Jenny glad och lättad över VM-guldet

2016-07-04

Blivande OS-cyklisten Jenny Rissveds satte ett glimrande svenskt avtryck på mountainbike-VM i Tjeckien genom att på söndagen vinna damernas U23-klass.
Lyckan var förstås enorm över VM-triumfen.
– Jag känner också en väldig lättnad. Jag har siktat på detta länge. Det var skönt att jag äntligen klarade att ta guldet, säger 22-åringen. 

Dubbla VM-guld. Det blev Sveriges utdelning i tjeckiska Nove Mesto. Det första bärgades av damjunioren Ida Jansson i fredags. Och det andra inkasserades under söndagen av Jenny Rissveds i damernas U23.
Cykla.se fick en pratstund med Jenny på måndagsmorgonen när hon befann sig på vägen till flygplatsen. Givetvis var det en mycket glad och nöjd världsmästarinna.
– Framför allt var det skönt att äntligen ta hem VM-guldet i och med att detta var min sista chans i U23. Jag har känt i många år att förväntningarna varit stora. Det har varit svårt att leva upp till. Det har byggts upp en hård press. Inte minst från min egen sida. Därför känner jag en väldig lättnad över att jag nu klarade att ta guldet till slut, säger Falutjejen.

Jenny hade i mål 1.04 respektive 1.22 till Sina Frei och Alessandra Keller, båda Schweiz. Svenskan signerade ett väldisponerat lopp på en bana av mycket tuff karaktär. Det tekniska och steniga spåret inleddes med ett 2,8 kilometer långt startparti innan det övergick i ett varv på 4,1 kilometer som kördes fyra gånger.
– Jag körde kontrollerat, menar Jenny själv och utvecklar:
– Jag hade taktiken att vara lugn, att se lite grann hur de andra agerade och bilda mig en uppfattning om var jag kunde plocka meter. Det var speciellt i ett utförsparti jag märkte att jag gick bättre än de andra. Det valde jag att utnyttja. Just där skaffade jag mig en lucka.
Sedan kvarstod jobbet att slå vakt om ledningen. Den blågula guldmedaljören hade 1.16.08 i segertid. Det handlade om många dryga och slitsamma minuter innan vinsten var säkrad.
– Men det var aldrig några problem, försäkrar hon. Det var mest bara att behålla fokus och inte begå några misstag. Jag såg till att fortsätta att köra kontrollerat.

U23-guldet i Nove Mesto ger förstås Jenny Rissveds en härlig knuff framåt inför OS om drygt en månad i Brasilien där hon är Sveriges enda MTB-representant. VM-formen lovar mycket gott. Nu åker hon till Sydamerika med den där viktiga segerkänslan i kroppen.
– Jo, det är klart att det känns bra med tanke på OS, intygar Jenny innan vi avslutningsvis ber henne att jämföra söndagens VM-tecken med sina övriga meriter.
– Det är svårt att säga om detta är största framgången. Det har inte landat inom mig än. Förra säsongen vann jag samtliga deltävlingar i U23-klassen i världscupen. Det var också en stor prestation, menar hon.

Jennys fyra år yngre klubbkamrat i Falu CK, 18-åriga Ida Jansson, åker även hon hem från Tjeckien med en guldmedalj om halsen. Ida vann på fredagen damjuniorklassen i cross country. Ida, som ursprungligen kommer från Eskilstuna, ryckte åt sig en ledning på 12 sekunder på första varvet. Sedan drygade andraårsjunioren enbart ut försprånget och vann till slut med 25 sekunder före Lisa Pasteiner, Österrike.

I herrseniorernas cross country stod Emil Lindgren på startlinjen. Han slutade på 48:e plats. ”Jag frågar mig vad jag gör för fel. Megabesviken” skrev Emil efteråt på Twitter.

Text: Per Gustafsson
Foto: Valentin Baat, SCF