Stina Kagevi dubblerar och cyklar både MTB och landsväg. Här det snart dags för start under MTB-VM i höstas. Stina Kagevi dubblerar och cyklar både MTB och landsväg. Här det snart dags för start under MTB-VM i höstas.
En stolt och mycket glad Stina Kagevi med ett färskt JEM-silver runt halsen. En stolt och mycket glad Stina Kagevi med ett färskt JEM-silver runt halsen.
Artikel

Stina Kagevi – årets vinnare av SilverEmmas Stipendium

2023-12-27

Hon har pannben, Maif-cyklisten Stina Kagevi.
    En handledsfraktur under JVM i mountainbike i augusti stoppade henne inte från att drygt en månad senare cykla hem ett silver på tempoloppet under junior-EM.
    – De sa att jag behövde 100 dagars återhämtning, men jag bestämde mig för att stå på startlinjen efter en och halv månad, säger Stina som i december utsågs som årets vinnare av SilverEmmas Stipendium.

Bakom stipendiet står cyklisten Emma Johansson med två OS-silver på meritlistan, Peking 2008 och Rio de Janeiro 2016. Priset lanserades under Svenska Cykelmässan 2018 och gick de första åren till en klubb som hade bidragit till att utveckla cyklingen för barn och ungdomar.
    Sedan förra året delas det ut personligt som stöttning till en kvinnlig, ung och lovande cyklist. I år tillföll SilverEmmas Stipendium Stina Kagevi, bland annat med motiveringen:
    ”Hon satte nya mål och kämpade sig tillbaka och vann på ett imponerande sätt silver i EM tempo för damjuniorer – och det på en lånad cykel!”

Stina är glad över utmärkelsen, men samtidigt också en gnutta förvånad. 2023 var ju året som hon skulle satsa mer på MTB?
    – Allt vände när jag sökte till, och kom med i, Team Coop–Hightec Products. Då blev det i stället en satsning på landsväg, som jag nu är väldigt glad över att jag gjorde, säger Stina.
    – Men hade något sagt i början av året att jag skulle bli årets stipendiat hade jag inte trott på det.

Hur fungerar det att kombinera MTB och landsväg på din nivå?
– Det har gått bra, men nästa år ska jag inte cykla så mycket MTB utan träna mer med mitt lag eftersom jag ser mer utmaningar och möjligheter med landsvägscyklingen. Mountainbike kan jag ta upp igen när jag känner för det.

Varför tror du att du fick stipendiet?
– Det var många som sökte, så det har nog varit svårt för juryn, men jag tror att mitt JEM-silver bidrog. Framför allt eftersom jag drabbades av en handledsfraktur bara månaden innan.

Siktade på topp tio – slutade på andra plats

Skadan ådrog sig Stina efter ett fall på junior-VM i MTB i Skottland och hon råddes till 100 dagars återhämtning. Men själv ville hon annat.
    – Jag sa till mig själv att det skulle ta max en och en halv månad och det lyckades. Cyklingen kunde jag börja med tidigt och under EM i Nederländerna kändes allt bra. Siktet var inställt på en topp tio-placering, men med bra coachning av min bror Calle och min tränare nådde jag hela vägen till pallen.

Har du satt upp några mål med din cykling?
– Efter årsskiftet blir jag förstaårscyklist i U23 och ett mål är att cykla hem en U23-mästartröja i Sverige. Större mål längre fram är att få köra Tour de France och att hamna på pallen som senior i en stor tävling. Det skulle vara riktigt roligt!

Och närmast väntar?
– Över jul och nyår är jag hemma, men sedan bär det av utomlands igen för träning med laget. Jag är yngst i teamet och har mycket att lära, men det ser jag verkligen fram emot.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Björn van der Schoot, Piper Albrecht

Juryns motivering

”Årets SilverEmma-stipendiat är en målmedveten tjej som visat styrka, envishet och enormt pannben. Vi i juryn imponerades av Stina Kagevis sätt att trotsa motgångar när hon vägrade låta en olycklig handledsfraktur förstöra säsongen. Hon satte nya mål och kämpade sig tillbaka och vann på ett imponerande sätt silver i EM tempo för damjuniorer – och det på en lånad cykel! Stina Kagevi dubblerar framgångsrikt genom att tävla i både MTB och landsväg och hon har ett stort och medvetet fokus på sin utveckling. Det, i kombination med hennes tydliga framtidsmål, gör att vi i juryn ser fram emot att följa med på hennes resa.”

SilverEmmas Stipendium

Stipendiet lanserades på Svenska Cykelmässan 2018. Till en början gick det till klubbar, men sedan förra året är det individuellt för att stötta unga kvinnor som vill bli duktiga cyklister.

Stipendiet, som är på 30 000 kronor, ska bidra till utvecklingen av tjejaktiviteter inom cykelsporten. Det ska motivera till att välja cykling som idrott på såväl bredd och nöje som elit inom tävlingscykling i alla grenar. Stipendiet ska gå till en kvinnlig cyklist som inte är äldre än 22 år och som är aktiv inom cykelsporten.

Tidigare pristagare:

  • 2019 – Staffanstorps CK
  • 2020 – Alingsås CK
  • 2021 – Kvänums CK
  • 2022 – Karin Söderqvist, Motala AIF CK