Karin Söderqvist är årets vinnare av Silveremmas Stipendium. Karin Söderqvist är årets vinnare av Silveremmas Stipendium.
Karin tävlar för svenska Motala AIF och internationellt i Watersley cycling team. Karin tävlar för svenska Motala AIF och internationellt i Watersley cycling team.
Härnäst hoppas Karin få ett UCI-kontrakt och börja tävla mer frekvent på touren. Härnäst hoppas Karin få ett UCI-kontrakt och börja tävla mer frekvent på touren.
Artikel

Här är årets vinnare av SilverEmmas Stipendium

2022-11-19

Den senaste tiden har karriären gått spikrakt uppåt för Maif-cyklisten Karin Söderqvist. Nu tilldelas den 19-åriga talangen SilverEmmas Stipendium, när det för första gången går till en enskild cyklist.
    – Det känns jättekul och jag är tacksam, säger Karin.

SilverEmmas Stipendium lanserades på Svenska Cykelmässan 2018. Sedan dess har det delats till klubbar som har bidragit till barn och ungdomars cykelutveckling.
    Men tidigare i höstas kom beskedet att stipendiet från och med i år ska gå till att stötta unga kvinnliga cyklister.
   
Nu har årets stipendiat blivit utsedd – och juryn fastnade för Motalatjejen Karin Söderqvist, med följande motivering:
    ”Det är en målmedveten tjej som har såväl en hög ambition som tydliga kort- och långsiktiga mål. Hon har skaffat sig en bra grund att stå på och kombinerar glädjen för sporten med en ärlig självinsikt och medvetenhet om att det är en lång och hård väg att gå för att nå toppen. På ett inspirerande sätt har Karin Söderqvist tagit ett stort steg framåt i sin karriär och juryn ser fram mot att följa henne de kommande åren.”

Årets vinnare befinner sig just nu på Kanarieöarna

Pristagaren tog emot beskedet från Kanarieöarna där hon just nu befinner sig på ett träningsläger. Utöver äran innebär priset också att Karin Söderqvist får ta emot 30 000 kronor, som blir ett välkommet tillskott i hennes cykelsatsning.
    – Det underlättar så klart att få extra finansiering till min elitsatsning. För min del gör det stor skillnad. Vill man bli en riktigt bra cyklist kan man just nu inte hålla till i Sverige, utan man måste utomlands. Och bara flygbiljetter kostar ju en del…

Varför tror du att just du blev årets stipendiat?
– En bra fråga… Kanske för att det märks att jag verkligen vill det här och satsar. Att jag är medveten om att det inte är det lättaste att lyckas, utan att man måste lägga ned både tid och energi.

Stora målet är ett UCI-kontrakt

Under årets säsong, hennes första som senior, har hon bland annat kommit på 19:e plats under U23-EM och nått två topp 10-placeringar på UCI-touren. Till nästa år hoppas hon kunna utvecklas ännu mer.
    – Det stora målet är att få ett UCI-kontrakt. Sedan är det svårt att sätta några resultatmål, då jag inte riktigt vet vilka tävlingar jag får cykla. Men jag vill plocka på mig ännu mer erfarenhet för att få ut min kapacitet.

Text: Pierre Henriksson

SilverEmmas Stipendium

Från att tidigare ha varit ett stipendium som har delats ut till klubbar, så blir nu SilverEmmas Stipendium ett individuellt stipendium för att stötta unga kvinnor som vill bli duktiga cyklister. Stipendiet är i år på 30 000 kronor.

Stipendiet ska bidra till utvecklingen av tjejaktiviteter inom cykelsporten. Det ska motivera unga tjejer till att välja cykling som idrott, med betoning på såväl bredd och nöje som elit inom tävlingscykling i alla grenar, och det ska gå till en kvinnlig cyklist som inte är äldre än 22 år och som är aktiv inom cykelsporten. Stipendiesumman år 2022 är på 30 000 kronor.

Namnet kommer så klart från stjärncyklisten Emma Johansson, som har två OS-silver på meritlistan (2008 i Peking och 2016 i Rio de Janeiro).

Tidigare pristagare

  • 2021 – Kvänums IF
  • 2020 – Alingsås CK
  • 2019 – Staffanstorps CK