Stephan Wilson cyklar Vätternrundan igen. Stephan Wilson cyklar Vätternrundan igen. Men den här gången med ett större syfte än att bara gå i mål. I år cyklar han på "hemmaplan" för att samla in pengar till Världens Barn.
Stephan Wilson cyklar Vätternrundan De 315 kilometerna ska Stephan cykla på en hoj med korgar som "väger bly" och inte minst insamlingsbössor som förhoppningsvis fylls tungt längs vägen.
Artikel

Stephan Wilson cyklar Vätternrundan på hemmaplan – för Världens Barn

2021-08-30

När tv-profilen och hälsoinspiratören Stephan Wilson går i mål i Vätternrundan blir han också klar med sin fjärde Klassiker. Den här gången cyklar han loppet på ”hemmaplan” och till förmån för Världens barn. Hela resan kommer du att kunna följa på Stephans sociala medier och på Världens Barn-galan i SVT den 1 oktober.
    – Om jag kan hjälpa till och bidra, då blir också min Vätternrunda mer givande, säger han.

I fjol cyklade Stephan Wilson Vätternrundan inomhus på en trainer med sitt Min Klassiker-gäng. I år väljer han att genomföra loppet på ett annat sätt – med ett större ändamål än bara cykling.
    – Med tanke på pandemin som ännu inte släppt taget om oss så kör jag en hemmavariant på världens tyngsta cykel med korgar både fram och bak. Jag kommer ha med mig en jättestor bössa och målet är såklart att den ska fyllas med pengar även om Swish också går bra.

Insamling tillsammans med Diakonia

Insamlingen gör han tillsammans med Diakonia, som bland annat har ett projekt i Libanon där de hjälper barn som bor på flyktingläger.
    – Jag har jobbat i flera år med att skildra Världens Barns arbete och har sett med mina egna ögon vilken skillnad som pengarna gör. Barnrättsprojektet med Diakonia i Libanon är bara ett av alla goda exempel där ute.
    – Alla barn har rätt att vara barn men så ser tyvärr inte verkligheten ut när skolor, hälsoinsatser och hela samhällen stänger ned. Nu när jag är förälder ser jag ännu mer vilken vinst jag och mina barn har dragit i livets lotteri. Det som är självklart för dem, är verkligen inte självklart för alla.

Han startar på fredag förmiddag när han lämnar Upplands Väsby för att inleda sin resa via Uppsala och Tierp mot Gävle för att sedan vända tillbaka hem igen. Och längs vägen hoppas han träffa mängder av människor som kan hjälpa honom att nå sitt mål – i dubbel bemärkelse.
    – Det är bara att höra av sig till mig om man vill ha ett besök av mig. Jag finns till förfogande, så det är ett gyllene tillfälle för alla som vill hitta på något kreativt ihop med mig och som kan bidra till insamlingen. Det kan vara allt ifrån en loppis till en fika, säger Stephan.

Reportage i SVT-galan Tillsammans för Världens Barn

Hela resan kommer du att kunna följa på Stephans välbesökta sociala medier. Och blir det ett besök finns också chansen att man får vara med i det reportage som sänds under den stora tv-galan ”Tillsammans för Världens Barn” på SVT den 1 oktober.
    – Det är kul att det uppmärksammas på det sättet också. Projektet handlar inte bara om att samla in pengar, utan även för att skildra andras initiativ till förmån för världens barn.

Hur taggad är du?
– Jag är skittaggad. Och jätterädd – på riktigt. Till skillnad från tidigare cyklar jag ensam den här gången. Jag är livrädd för att cykla vilse, för att få punktering och hur jag ska hantera mörkret. Sedan är det tufft att cykla med en sådan cykel, med korgar som väger bly. Det är en utmaning i sig.
    – Samtidigt ser jag verkligen fram emot det här. Och jag kommer inte ge mig förrän jag har filmat bra grejer och samlat in lite pengar. Jag är inställd på att vara framme på lördag kväll och vet redan nu att det kommer att bli världens långsammaste Vätternrunda. Men det är för en bra sak och man kan inte ha en bättre motivator än att cykla för Världens Barn. Dessutom är det här ännu ett sätt att slå ett slag för att Vätternrundan verkligen är ett motionslopp.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Pressbild/Diakonia


Vill du skänka pengar till Stephans insamling? Klicka in på https://bossan.varldensbarn.se/stephans-vaetternrunda och läs mer.

Stephan Wilson

Ålder: 41.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Emma. Barnen Minou och Julian. Samt Katten Sally.
Yrke: Producent, programledare, författare, föreläsare.
Intressen: Har flera intressen. Ett är att spela tv-spel, men då ska det va retro som till exempel 20 år gamla Playstation 2. Jag har en gedigen samling med över 100 spel.

Världens Barn

Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Rättigheter som i spåren av pandemin inte upprätthålls. Omkring 168 miljoner barn har inte fått gå i skolan på över ett år och många av dem riskerar att aldrig återvända. 100 miljoner barn har inte fått sina vaccinationer mot sjukdomar som polio och mässling – och fler barn än tidigare utsätts för våld och andra övergrepp.

Gåvor till Världens Barn går till långsiktigt arbete för barns rättigheter. Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett trettiotal projekt i lika många länder inom Världens Barn. Det projekten har gemensamt är att de jobbar för barns framtid och att de alltid utgår från barns rättigheter.

Vill du läsa mer om Världens Barn och Radiohjälpen? Gå in på start.varldensbarn.se.