Artikel

Stärk immunförsvaret och skippa höstsnuvan

2016-10-14

Långdragna förkylningar sabbar mycket – du missar svettiga träningstillfällen, kommer efter på jobbet, kan inte vara med på roligt kompishäng. Gör vad du kan för att stå emot infektionerna och njut av en frisk höst.

Sömn och träning stärker
Det är ditt immunförsvar som skyddar dig mot virus och bakterier – om du har ett starkt immunförsvar vill säga. Immunförsvaret blir starkt av sömn.
En (förvisso liten) studie har visat att en enda natts sömnbrist påverkade immunförsvaret negativt. Sover du för lite löper du alltså betydligt större risk att bli sjuk. Ditt immunförsvar tycker om träning också. Bra kondition gör också att immunförsvaret stärks.

Stress och rökning försvagar
Något immunförsvaret inte gillar är stress, så det är en god idé att sluta stressa. Lättare sagt än gjort, men kanske går det att hålla ett jämnare, lugnare tempo hela tiden, i stället för att rusa på och sedan bli sjuk?
Än värre än stress är rökning, så passa på att lägga ner det också, när du ändå håller på.

Matens påverkan
Sjuttio procent av immunförsvaret sitter i magen, så vad du äter påverkar i högsta grad om du har goda chanser att stå emot en infektion.
Immunförsvaret är inte förtjust i socker och näringsfattig mat, så det gamla rådet om att dra ner på godis, läsk och pommes faller väl in här. Den typ av mat som immunförsvaret däremot stärks av är näringsrik mat fylld av antioxidanter och andra bioaktiva ämnen.

Här är några riktiga näringsbomber. Se till att få i dig det varje dag, så är chanserna till en frisk höst större:

Grönt – de riktiga immunboostarna är bär, färska örter och färgstarka frukter samt grönsaker såsom grönkål, paprika, rödbetor och citrus. Ett halvt kilo om dagen och du gör ditt immunförsvar en stor tjänst.

Te – svart, vitt, rött och grönt – alla är nyttiga, men allra nyttigast är grönt som innehåller mycket av antioxidanterna polyfenoler.

Honung – innehåller bakteriedödande ämnen. En tesked om dagen är toppen.

Gurkmeja – den gula färgen i gurkmeja kommer från ett ämne som heter kurkumin, en kraftig
antioxidant som är bra för immunförsvaret (och även för lederna).

Yoghurt – i naturell yoghurt får du i dig massa goda bakterier (probiotika) som har direkt
hälsosam inverkan på dina tarmar.

Text: Karin Magnusson, legitimerad dietist och Cyklas expert på kost.
Foto: Shutterstock


Immunförsvaret tycker om:

  • Sömn.
  • Träning.
  • Meditation.
  • Näringsrik mat.

Immunförsvaret tycker inte om:

  • Sömnbrist.
  • Stress.
  • Rökning.
  • Socker.
  • Näringsfattig mat.