Sockertoppen arrangerar läger för barn och ungdomar med diabetes. Till Cykelveckan 2021 ska Sockertoppen cykla Halvvättern.
Frida Löfgren ser fram emot utmaningen. 16-åriga Frida Löfgren ser fram emot Halvvättern 2021. "Det ska bli väldigt roligt. En utmaning, både att sig runt och att hålla koll på blodsockret".
Hampus Wiklund har diabetes och tillhör föreningen Sockertoppen. Hampus Wiklund, 14 år, är väldigt glad över att vara en del av Sockertoppen. "Sockertoppen har hjälpt till att få mig att inse att diabetes inte är ett hinder, man får bara tänka om".
Robin Bryntesson tar med Sockertoppen på Halvvättern. Robin Bryntesson har efter sin framgångsrika skidkarriär satsat fullt ut på Sockertoppen och dess barn- och ungdomsläger.
Artikel

Sockertoppen cyklar Halvvättern 2021: ”Rolig utmaning”

2020-10-12

I somras skulle Sockertoppen, med forne längdskidåkaren Robin Bryntesson i spetsen, stå redo på Halvvätterns startlinje. Festen ställdes in och Robin fick ställa om. Nu laddar han, och ett flertal ungdomar med diabetes för loppet 2021.
   – Det blir en rolig utmaning att göra tillsammans, säger 16-åriga Frida Löfgren.

 Nästa år står hon och Hampus Wiklund på Halvvätterns startlinje. De båda lever med diabetes typ 1 och är en del av Sockertoppen IF. En förening skapad av Robin Bryntesson som strävar efter att få barn, ungdomar och vuxna med diabetes att hitta glädje i ett aktivt liv. Tanken var att gänget skulle ha cyklat loppet redan i år, men covid-19 ville annorlunda och planen fick ändras. Siktet får i stället ställas in mot Halvvättern 2021.
   – Det ska bli väldigt roligt. En utmaning, både att ta sig runt och att hålla koll på blodsockret. Man vill ju inte att blodsockret är i botten när man tar sig an ett sådant lopp, säger Frida.

Frida är diabetiker sedan sju år tillbaka och berättar att det är mycket att tänka på, varje dag.
   – Jag måste hela tiden hålla koll på blodsockret och ta insulin innan jag ska äta. Det är min vardag. Samtidigt har det inte hållit mig undan från att vara aktiv. Jag har häst och rider varje dag. Dessutom tycker jag att det är roligt med orientering och har tidigare tränat triathlon, säger hon.

En annan i samma situation är 14-åriga Hampus Wiklund. Han har levt med typ 1-diabetes sedan han var tre år gammal och vet hur viktigt det är att röra på sig, sjukdomen till trots.
   – Fysisk aktivitet är den bästa medicinen för att må bra. När man rör på sig blir det som en god spiral. Jag cyklar landsvägscykling fem dagar i veckan och springer nästan varje dag, säger han och berättar om sina förväntningar inför den kommande utmaningen i Motala:
   – Jag är taggad, det känns jättekul. Att få cykla med Sockertoppen är härligt, vi gör det som grupp och för att det är roligt. Jag har varit på plats i Motala när min pappa har cyklat och det är en helt annan natur, med väldigt fina vägar.

Har Sockertoppen och deras läger hjälpt dig på något vis?
   – Ja, absolut. Det är skönt att träffa andra som känner likadant och har varit med om samma grejer. De som inte lever med diabetes vet inte hur jobbigt det kan vara att stiga upp mitt i natten när pumpen larmar.Sockertoppen har hjälpt till att få mig att inse att sjukdomen inte är ett hinder, man får bara tänka om och hitta sina egna strategier och lösningar, säger Hampus.

Frida, vad har Sockertoppen betytt för dig?
   – Framför allt får jag känna att jag inte är den enda med diabetes. Annars kan det vara rätt ensamt, men där förstår alla situationen. Våra läger och aktiviteter visar att det går att vara aktiv ändå, säger Frida.
   – Jag har många kompisar därifrån som jag fortfarande har kontakt med.

Text: Johan Fransson
Foto: Sockertoppen

Vill du cykla Halvvättern?
Läs mer och anmäl dig här!

Frida Löfgren

Ålder: 16.
Bor: Alingsås.
Läser: Teknik på gymnasiet.
Intressen: Ridning, löpning, vattenskidor.
Lever med: Diabetes typ 1, sedan sju år tillbaka.

Hampus Wiklund

Ålder: 15 i december.
Bor: Tavelsjö, utanför Umeå.
Läser: På högstadiet.
Intressen: Fysiska aktiviteter och djur. ”Framför allt höns, marsvin och hundar. Vi har allihop hemma”.
Lever med: Diabetes typ 1, sedan han var tre år gammal.

Sockertoppen IF
En förening som bland annat arrangerar barn- och ungdomsläger med roliga aktiviteter årligen. Målet är att dels sprida kunskap om diabetes, dels få ungdomarna med sjukdomen att hitta glädje i ett aktivt liv. Det är den forne längdskidåkaren Robin Bryntesson som står bakom satsningen. Han har genom hela sin karriär brottats med blodsockernivåer, men trots det lyckats tävla på den allra högsta nivån. Med Sockertoppen IF vill han få fler barn och ungdomar att se alla möjligheter snarare än begränsningarna som diabetes innebär.

Under 2019 ställde Sockertoppen upp med två grupper i Vätternrundan. Även 2020 var grupperna anmälda till start, men tyvärr ställdes loppen på plats in och gruppen får i stället sikta in sig på nästa års cykelfest.

Läs mer om Sockertoppen på deras hemsida.

Diabetes typ 1 och 2

Typ 1-diabetes är en kronisk sjukdom som utvecklas för att bukspottkörteln har slutat producera insulin på grund av en autoimmun reaktion. Kroppens immunförsvar förstör då de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Insjuknandet sker vanligtvis under barn- och ungdomsåren, men kan även ske i vuxen ålder. I Sverige har cirka 50 000 personer typ 1-diabetes.

Typ 2-diabetes är även det en kronisk sjukdom som innebär att kroppens celler har en nedsatt känslighet för insulin (insulinresistens) och att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin. Utvecklingen av ökad insulinresistens och minskad insulinproduktion sker gradvis. Insjuknande sker oftast i vuxen ålder, men kan också ske tidigare i livet.

 

Källa: novonordisk.se